A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdűlap Impresszum Kapcsolatfelv√©tel
Vasi Digitális Könyvtár
Oktat√°si c√©l√ļ digit√°lis tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
K√∂z√©rdekű adatok
P√°ly√°zataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezťs
Kezdőlap

Ön a Berzsenyi Dániel Könyvtár honlapjának archívumát látja.
Utolsó frissítés: 2021. június 22.
A BDK aktuális honlapját itt találja!
TUDÁS, ÉLMÉNY, TALÁLKOZÁS!

  

Közlemény
BDK / 2021. június 8.
 
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2021. június 11-től 22-ig technikai okok miatt szünetel a kölcsönzés – hosszabbítás – visszavétel
 
Ebben az időszakban hétfőtől péntekig látogatható az intézmény a megszokott órákban.
 
Nyitva tartó részlegek: a földszinti hírlapolvasó, a gyermekkönyvtár, az olvasóterem és a helyismereti gyűjtemény.
Elérhető szolgáltatások: helybenhasználat a nyitva tartó részlegekben, fénymásolás, tanulószoba, könyvtárközi kölcsönzés.

 
A könyvtár elérhető lesz a 94/513-542-es telefonszámon.
 
A fiókkönyvtárak ez idő alatt teljes szolgáltatási körrel nyitva tartanak, és a központi könyvtárba szóló olvasójeggyel látogathatók.
 
Köszönjük a megértést és az együttműködést!
Dr. Baráthné Molnár Mónika
könyvtárigazgató

Közlemény a védelmi intézkedések fokozatos feloldásával kapcsolatban a BDK-ban
BDK / 2021. május 14.

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a Berzsenyi Dániel Könyvtár 2021. május 17-től az alábbi nyitvatartással várja látogatóit:

Földszinti fogadótér     
  • hétfő – péntek 8–19 óráig
  • szombat 8–17 óráig
Emeleti terek
  • hétfő 12–19 óráig
  • kedd – péntek 10–19 óráig
  • szombat 10–17 óráig
Közönségforgalmi tereinket a védettségi igazolvánnyal, illetve a védettséget igazoló applikációval rendelkező személyek és (és a felügyeletük alatt lévő kiskorú) használók látogathatják.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező, illetve a gyors ügyintézést választó olvasóink számára továbbra is biztosítjuk a kölcsönzés lehetőségét a „Könyvterasz” szolgáltatás fenntartásával.

Az újranyitással egyidejűleg szükséges a lejárt olvasói tagságok érvényesítése, amelyre a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek a földszinti beiratkozási ponton, a „Könyvterasz” szolgáltatást igénybe vevőknek pedig az intézmény bejárata előtti könyvátvételi ponton van lehetőségük.

A könyvtár használata közben a továbbiakban is fontosnak tartjuk a járványügyi óvintézkedések betartását, a maszkhasználatot, a kézfertőtlenítést, a távolságtartást.

Az előírt szabályozások betartását a könyvtár munkatársai kötelesek és jogosultak ellenőrizni.

Köszönjük a megértést és az együttműködést!
Dr. Baráthné Molnár Mónika
könyvtárigazgató

Továbbra is elérhető a Könyvterasz!
BDK / 2021 április 30.

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a 194/2021. (IV.26.) Korm. rendelet alapján a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása szerint a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező, illetve a gyors ügyintézést választó olvasóink számára továbbra is biztosítjuk a kölcsönzés lehetőségét a „Könyvterasz” szolgáltatás fenntartásával, hétfőtől péntekig 8-19 óráig, szombaton 8-17 óráig várjuk látogatóinkat.
 
Lehetőséget nyújtunk az előre igényelt könyvek, hangoskönyvek, zenei CD-k, DVD-k kölcsönzésére és a korábban kikölcsönzött dokumentumok visszaadására.
 
Az újranyitással egyidejűleg szükséges a lejárt olvasói tagságok érvényesítése, a „Könyvterasz” szolgáltatást igénybe vevőknek az intézmény bejárata előtti könyvátvételi ponton lesz erre lehetőségük.
 
Hol?
A Berzsenyi Dániel Könyvtár bejáratánál üzemelő Könyvteraszon (Szombathely, Dr. Antall József tér 1.).
Mikor?
2021. május 3-tól a könyvtár belső tereinek mindenki számára érvényes újranyitásáig.
 Hogyan?
1. Keressen rá a vágyott címekre a könyvtár katalógusában és jegyezze fel a főbb adatokat (szerző, cím, jelzet)!
2. Adja le kölcsönzési igényét az alábbi űrlapon vagy telefonon (94/513-540)! Ne feledje megadni nevét, olvasójegyének számát és elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím)! Könyv, hangoskönyv, zenei CD, DVD kérhető, összesen maximum 12 darab.

3. A leadott megrendelést összeállítjuk.
4. A csomagokat hétfőtől péntekig 8-19 óra, szombaton 8-17 óra között lehet átvenni.
Kik vehetik igénybe a szolgáltatást?
Beiratkozott olvasóink.
Mi a teendő, ha csak visszaadni szeretném a nálam lévő könyveket, CD-ket, stb.?
Visszaadásra is a fent megjelölt idősávban van lehetőség a Könyvteraszon. 
 
A könyvtár munkatársai a dokumentumok összeállítását a higiéniára ügyelve, az egészségügyi szabályokat betartva végzik.
Szeretettel várunk mindenkit!

Pál Ferenc: Zanat - kötetbemutató
Szalainé Bodor Edit/ 2021. június 16.

A Szülőföld Könyvkiadó, a Zanati Kulturális és Sport Egyesület
és a Zanati Római Katolikus Egyházközség
tisztelettel meghívja Önt
Pál Ferenc levéltáros Falvak Szombathelyen sorozatban megjelent

Zanat című kötetének bemutatójára
 
Időpont: 2021. június 23-án (szerda) 16.30
Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár
 
A könyvet bemutatja dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész
 
A rendezvényen való részvételhez védettségi igazolvány szükséges.

Szent Márton temetői séta
Szalainé Bodor Edit/ 2021. június 10.
 
A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Szombathelyi Szépítő Egyesület újra elindítja nagysikerű tematikus sétáit a Szent Márton úti temetőben Orbán Róbert helytörténész vezetésével.
 
Az első alkalom témája: EVANGÉLIKUSOK, REFORMÁTUSOK ÉS UNITÁRIUSOK SÍREMLÉKEI A SZENT MÁRTON UTCAI TEMETŐBEN
 
Időpont: 2021. június 18. (péntek) 16.00
Gyülekező: a temető bejáratánál 15.45-től
 
Eső esetén a program elmarad és egy későbbi időpontban kerül megszervezésre.
 
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Új fiókkönyvtár a fák ölelésében - a Kámoni fiókkönyvtár megnyitója
BDK / 2021. május 27.

2021. május 25-én 11 órakor, a járványügyi korlátozások miatt szűk körben, szolidan ünnepélyes keretek között megnyitott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár új Kámoni fiókkönyvtára. A már régen várt esemény új korszakot nyitott a településrészek könyvtári ellátását végző hálózat életében.
 
Vágvölgyi Bálint fotó
A új elhelyezéssel nagyobb vonzáskörzetbe került át a szolgáltatás, a távolságok rövidülése miatt már nem csak a Kámonban, hanem a Herényben és a Derkovits lakótelep egy részén élők számára is elérhetőbbé vált a fiókkönyvtár. A változás körülbelül 9000 embert érint közvetlenül, de valójában a város bármely lakója számára kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd ez a különleges környezetbe helyezett, a szolgáltatásait újszerű szemlélettel kínáló, úgynevezett zöldkönyvtár. 
 
A könyvek mellett kölcsönözhető zenei CD-k, DVD-filmek, ingyenes számítógép- és internethasználat, gyereksarok, helyben olvasható hetilapok, magazinok is várják a beiratkozókat. A Kámoni fiókkönyvtár pedig mindennél alkalmasabb a helyben olvasgatásra. Az eget karcoló fenyőfák, az arborétum friss levegője, a madárdal, a zöldre néző terasz, a pihenésre csábító patakpart és az otthonos, kényelmes, a körülötte lévő természettel harmonikus kapcsolatban álló belső enteriőr a biztosíték erre.  Az ökoszemlélet jegyében a gyűjtemény kiegészül természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó könyvekkel, a jövőben pedig a különböző fiókkönyvtári rendezvények is a téma fontosságát igyekeznek majd hangsúlyozni, támogatni. 
 
Berzsenyi Dániel Könyvtár | Kámoni fiókkönyvtár 
9700 Szombathely, Szent Imre herceg útja 84/B. | +36-20-227-4563 | Térkép | az Ökoturisztikai Látogatóközpont Kámoni Arborétum szomszédságában 
 
Nyitvatartás: kedd, szerda, péntek, szombat 13-18 óráig
Beiratkozási díj: 600 Ft/év | Beiratkozási kedvezmények (fogyatékkal élők, 16 éven aluliak és 70 éven felüliek, diák, nyugdíjas, pedagógus, Szent Márton kártya) érvényesíthetők
Könyvtárosok:
Tóthné Gyuricza Ágnes (kedd, szerda),
Nagy Marianna Zsuzsanna (péntek, szombat)

Fotó: Vágvölgyi Bálint - további képek Facebook oldalunkon
 
Kiállítás: Bodor Lilla festményei | Bodor Lilla festőművész 1979-ben született. 2001 és 2007 között a magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója volt. jelenleg Balin él. Festményei domború tükrön keresztül láttatott terekbe vezetik tekintetünket. Képeinek témáját főleg belső terek és női figurák adják, és gyakran alkalmaz tondó, azaz kerek képformátumot.

Hogyan írjunk? Dr. Fűzfa Balázs online előadása | Könyvhódító 2021 pályázat
Boros Ferenc, Waldinger Dóra/ 2021. május 27.

Könyvhódító pályázatunk megvalósításához Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész Hogyan írjunk? című online előadása ad inspirációt. A 45 perces videóban segítséget nyújt az irodalmi művek értő olvasásához, beavat az átírás rejtelmeibe, melyekre irodalmi példákat is hoz. Nem csak a pályázaton résztvevőnek ajánljuk!


Mellékalakok főszerepben - Könyvhódító 2021 pályázat:
A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár országos kreatív írópályázatot hirdet a 14–25 éves korosztály számára. A felhívás célja, hogy a kapcsolódó könyvlistából a pályázó a kiválasztott mű egy részletét az egyik mellékszereplő szemszögéből alkossa újra. A történet környezete és ideje szabadon értelmezhető. Az átirat formája: naplóbejegyzés (blog) vagy videonapló (vlog).  

A pályaművek beküldési határideje: 2021. november 3. (szerda)
A pályázat részletei


Hogyan nevezzelek?
Varga Dorottya / 2021. május 20.


Sokak számára lehet ismerős helyzet – talán ezért is örökzöld filmalapanyag –, hogy egy kedélyesnek ígérkező családi-baráti összejövetel egy apró nézeteltérésen, véleménykülönbségen félrecsúszik, és parázs, személyeskedő, a múlt sérelmeit is felhánytorgató vitába csap át. Az ilyen kamarafilmek között találunk egészen drámai hangvételűeket, olykor azonban könnyedebb hangvételű alkotások is feldolgozzák a sokszor a valóságban is abszurdba hajló, utólag kínos-vicces emlékként felidézett összejöveteleket. Ilyen film a Hogyan nevezzelek? is, mely az igazán jó francia filmekre jellemző utánozhatatlan hangulattal, bájjal és humorral, sziporkázó párbeszédekkel mutatja be egy rokoni-baráti társaság kissé félresikerült és felejthetetlen estéjét. 
>>> tovább olvasom

Újra látogatható a Hunyadi és Jáki úti fiókkönyvtár!
BDK / 2021. május 17.

2021. május 18-tól a Hunyadi és Jáki úti, május 22-től a Szentkirályi fiókkönyvtár újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező (és a felügyeletük alatt lévő kiskorú) használóit.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező olvasók számára továbbra is biztosítjuk a kölcsönzés lehetőségét a „Könyvterasz” szolgáltatás fenntartásával.

A nyitvatartási idők helyszíni és napi bontásban itt találhatók.

Kincsek a raktárból - kiállítás
BDK / 2021. május 19.

Kincsek a raktárból: válogatás régi, értékes könyveinkből címmel nyílt kamarakiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtár első emeleti kölcsönzőterében.
 
Raktárainkban számos olyan régi, értékes kötetet őrzünk, melyeket napjainkban kevesen ismernek, forgatnak, ezekből nyújtunk most válogatást.
 
Látható a tárlaton többek között a Klasszikus arany biblia (1902), a hét kötetben megjelent Az ezeregy éjszaka könyve (1921-1928) című kiadvány, amely gyönyörűen illusztrált és a sorozatcím szerint elsősorban „tudományos körök és bibliophilek részére” adták ki, valamint egy „esküvőre felkészítő könyvecske” Bardócz Elemér tollából.

Az érdeklődők „belelapozhatnak” a 125 évvel ezelőtt, 1896-ban Magyarország ezer éves fennállása alkalmából megtartott millenniumi ünnepségek kapcsán megjelent dokumentumokba, valamint az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus és az ugyanebben az évben megtartott Szent István Emlékév apropóján készült kiadványokba.

Nem utolsósorban pedig néhány dokumentum erejéig megemlékezünk a 700 éve elhunyt olasz költőóriásról, Dante Alighieri-ről (1265-1321) is.

 
A kamarakiállítás 2021. május 18-tól június 15-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Válogatás a Máskép(p) 2020 helytörténeti fotó- és filmpályázatra beérkezett fényképekből
BDK / 2021. május 18.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár – együttműködve a H+ Média és Kulturális Egyesülettel és a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel – 2020-ban is meghirdette Máskép(p) elnevezésű helytörténeti fotó- és filmpályázatát.

A 2016-ban elindított pályázat kétévente kerül kiírásra, amelyen általános és középiskolás, valamint felsőoktatásban tanuló diákok indulhatnak.

A diákok feladata az volt, hogy bemutassák közvetlen környezetüket, felhívják a figyelmet a változásokra, ezzel kapcsolatban esetlegesen negatív vagy pozitív véleményt fogalmazzanak meg. Elvárás volt az is, hogy a megszületett film vagy fotó tükrözze az alkotó egyéniségét.

A pályázatra 86 db alkotás érkezett. Fotó kategóriában 18 alkotótól 68 képet kaptunk, míg filmes kategóriában 12 tanuló és 2 alkotóközösség pályázott 18 filmmel.

A vírushelyzet miatt a díjkiosztóra nem a hagyományos módon került sor, hanem online formában, 2021. február 9-én a Berzsenyi Dániel Könyvtár YouTube-csatornáján.

A filmes alkotások az interneten hozzáférhetőek, a fotókból 2021. május 18-án nyílt kiállítás az intézmény földszinti előadótermében.

A díjazott alkotásokon túl valamennyi alkotótól válogattunk pályaművet, amelyeket az érdeklődők június 5-ig tekinthetnek meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Közösségek Hete 2021
BDK / 2021. május 17.
 
Parcellafelmérés a Szent Márton úti temetőben önkéntes munkával

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Szombathelyi Szépítő Egyesület hosszú idő óta működik együtt programok rendezésében, kiadványok megjelentetésében, valamint önkéntes munka szervezésében. Az intézmény olvasói, valamint a könyvtárban 2016 óta működő helytörténeti klub tagjai rendszeresen végeznek közösségi munkát városszépítés, értékmegőrzés céljából. 2020-ban két „akciót” szerveztünk: rendbetettük boldogházi Kiss Zoltán egykori fotográfus, szakíró sírját a Vasi Múzeumbarát Egylet csatlakozásával, valamint őszi közösségi munkát végeztünk a Szent István parkban (lehullott falevelek eltakarítása, szemétszedés).

A kétezer éves Szent Márton úti temető állapotfelmérése elsőként az 1980-as évek végén valósult meg a város megbízásából, a VASITERV dolgozóinak jóvoltából. A dokumentáció a Szent Márton úti temető 18 parcellájában a sírjelek, építmények diszpozícióját és fotódokumentációját tartalmazza.  

Az eltelt közel harminc évben jelentős változás (helyenként javulás, másutt romlás) következett be a sírok állapotában. Sok megújult a szépítő egyesület pályázatainak köszönhetően és, sajnos, vannak sírok, melyek az évtizedek folyamán „eltűntek”, vagy olyan mértékben leromlott az állapotuk, hogy már menthetetlenek. A 2020-ban elkezdődött újabb parcellafelmérés rögzíti a sírkert jelenlegi állapotát, valamint lehetőséget nyújt ahhoz, hogy felmérjük, mely sírok felújítása, restaurálása vált „sürgőssé”, annak érdekében, hogy megőrizhessük őket az utókor számára. A 2020-as évben megtörtént az A/1- A/2 – A/3 – A/4 – A/5 parcellák felmérése. A munka a Közösségek Hete programsorozat keretében is folytatódott az A/6 parcella sírjainak állapot rögzítésével.

Ha bárki kedvet érez hozzá, hogy szabadidejében időnként csatlakozzon hozzánk és részt vegyen önkéntes munka végzésével a városszépítésben és az örökségmegőrzésben, jelentkezzen a Szombathelyi Szépítő Egyesületbe (szepitoegyesulet@gmail.com) tagnak vagy figyelje a könyvtár és az egyesület honlapját/Facebook oldalát.

További fényképek könyvtárunk Facebook-oldalán!


#közösségekhete #berzsenyikönyvtár #szombathely

Közösségek Hete 2021
BDK / 2021. május 13.
A jó idő beköszöntével bizonyára sokan veszik elő túrabakancsukat és indulnak útnak, hogy megismerjék, bejárják szűkebb pátriájukat. A könyvtár munkatársai által összeállított ajánló bibliográfia ebben próbál segítséget nyújtani. A jegyzéken megtalálható kötetek és honlapok ötleteket adnak a Vas megyei turisztikai célpontok, idegenforgalmi látnivalók, szálláshelyek, túraútvonalak kiválasztásához.

Kattintással a jegyzékhez!


#közösségekhete #berzsenyikönyvtár #szombathely

Közösségek Hete 2021
BDK / 2021. május 12.

Virtuális séta a boldog békeidők Szombathelyén, avagy kalandozás Bodányi Ödön főmérnökkel (anno 1907/1908)

Kattintson, és máris részt vehet egy 20. század eleji szombathelyi virtuális sétán! Átélheti és megtapasztalhatja, hogyan nézett ki a dualizmus kori (1867-1914) város, a kor vívmányai miként változtatták meg, gazdagították az itt élők életét és hogyan vált a megyeszékhely a „Nyugat királynőjévé”, modern várossá. Utunk a vasútállomástól indul és az egykor a Széchenyi (ma Berzsenyi) téren állt színháznál végződik. A „városnézés” során utazunk omnibuszon, villamoson, automobilon és persze közlekedünk majd gyalog is. Útba ejtjük a fontosabb épületeket, megismerkedünk néhány jelentősebb személlyel, akik ebben a korszakban szerepet játszottak a város fejlődésében. A résztvevők a séta során megszerzett ismereteiket totók, kvíz és interaktív feladatok segítségével tesztelhetik. Végül „megszólal” Bodányi Ödön egykori főmérnök is: az ő kalauzolásával és korabeli képeslapok megtekintésével válik teljessé a virtuális „városélmény”.
 
 

Közösségek Hete 2021
BDK / 2021. május 11.

Ma ragyogó napsütésben, jóleső kerti munkával töltöttük a délelőttöt.
🧹 A két hét múlva, május 25-én nyíló kámoni fiókkönyvtárunk környezete vált rendezettebbé a kis könyvtáros csapat lelkes munkája nyomán.🌳🌲
 
Gyomlálás, takarítás, ereszcsatorna-tisztítás, füvesítés, kapálás, gereblyézés, seprés, ablak- és párkánytisztítás, hulladékszállítás... Igazi közösségépítő napunk volt. 😃
 

Legújabb tematikus ajánlóink
BDK / 2021. május 6.

Az elmúlt hetekben négy tematikus ajánlóval is bővült honlapunk. 
 
A médiatárban található DVD-k közül a magyar és francia filmekről készített válogatást Varga Dorottya. 
Szakirodalmi állományunk csillagászattal, kozmológiával, űrkutatással foglalkozó műveit Závodiné Németh Henrietta gyűjtötte össze.
 
Május 5. az Esélyegyenlőség napja, ehhez kapcsolódóan Vörösné Adler Erika és Zsigri Mária ajánlanak felnőtteknek – gyermekeknek olyan műveket, amelyek a MÁS-ságra élők gondjaira, fájdalmára irányítják a figyelmet, feltárva apró örömeiket is.
 
Az ajánlott művek kölcsönözhetőek könyvtárunkban: böngésszen a polcok között vagy kérje Könyvterasz szolgáltatásunkkal!
>>>tovább az ajánlókhoz

Fogyatékosság és irodalom | Esélyegyenlőségi Világnap: május 5.
Vörösné Adler Erika, Zsigri Mária / 2021. május 4.

Május 5. 2009 óta az Esélyegyenlőség Világnapja. Ebből az alkalomból szeretnénk ajánlani könyveinkből, hogy jobban megismerhessék, átérezhessék a MÁS-sággal élő gyermekek és felnőttek gondjait, fájdalmait és apró örömeiket is. Olvassák szeretettel!

>>> megnézem a könyvajánlót


Jostein Gaarder: Éppen jó
Vörösné Adler Erika / 2021. május 4.
 
Jostein Gaarder 1952-ben született Oslóban, pedagógus házaspár gyermekeként. Az Oslói Egyetemen végzett, skandináv nyelvek és teológia szakon, majd tanítás közben folyamatosan írt novellákat, regényeket és gyermekkönyveket. A világhírt az 1991-ben megjelent „Sofie világa. Regény a filozófia történetéről” hozta meg számára. Jelenleg „főállású” író, de gyakran hallatja hangját környezetvédelmi és emberi jogi vitákban is.
Minden írása filozofikus, több regénye foglalkozik az elmúlással „… messziről indul, s egyre szűkebb körökben közelítve jut el mondanivalója magvához. Ez ad némi misztériumot és titokzatosságot az Éppen jó cselekményéhez is.” 

Magyar filmek - DVD-ajánló a Magyar Film Napjára
Varga Dorottya / 2021. április 30.


120 éve, 1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmet A táncz címmel. Az Uránia moziban vetített, a tánc történetét feldolgozó némafilm 24 rövid mozgóképen mutatott be különböző táncműfajokat. Az 1-2 perces jeleneteket Pekár Gyula felolvasásai kötötték össze, a felvételeket Zsitkovszky Béla forgatta. A korszak legünnepeltebb színésznői is bemutattak egy-egy táncot, többek között a szombathelyi születésű Márkus Emília is, aki Salome táncát elevenítette meg
 
A mozgóképek sajnos megsemmisültek, így csak a korabeli sajtóból fennmaradt képeket és a szövegkönyvet ismerjük. Az első magyar mozgóképre emlékezve 2018 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Film Napját. 
Ebből az alkalomból készítettünk egy válogatást a könyvtárunkból kölcsönözhető magyar filmekről, melyben klasszikusok és modernek, drámák és vígjátékok is helyet kaptak, így mindenki megtalálhatja az érdeklődéséhez és hangulatához illő filmet. 

A Nemzetközi Roma Nap és a Roma Kultúra Napja alkalmából - Képzelt interjú Holdosi József íróval
Spiegler-Kutasi Nikoletta / 2021. április 9.

Idén ünnepelné hetvenedik születésnapját Holdosi József, a cigányság sorsát, mese- és mondavilágát prózai alkotásaiban megörökítő roma származású író.

A könyvtár polcai között sétálgatva, irodalmi adatbázisokban kutakodva, prózai írásaiban, költeményeiben megfogalmazott gondolatait felidézve próbáltunk választ találni életművét érintő kérdéseinkre a jelenben. Dokumentumok részleteiből idézve formáltunk dialógust, közvetítve azt az értéket, melyet élete során képviselt.

Ebben a rendhagyó interjúban a tartalmak teljesen hitelesen, saját kontextusukat megőrizve lettek „újraközölve”. A források megjelölésével kiindulási pontokat kívántunk adni az író és tanár munkásságának bebarangolásához.


>>> tovább olvasom

Pete György emlékezete
Alexa Károly / 2021. április 7.

Egy legenda távozott, szinte észrevétlenül.
 
Hosszú és gazdag, tevékeny és eredményes évtizedek után tűnt ki a mindennapokból, már csaknem negyedszázada. És most véglegesen -  Szombathelyről és Vas megyéből és a magyar irodalomból, amelyet neki is köszönhetően nem vagyunk hajlandóak határoktól és generációktól és kánonoktól felszabdaltnak tekinteni.
 
A rendszerváltoztató és az azt megelőző, majd közvetlenül követő évtized jelképes alakja volt Pete György, aki úgy lehetett Vas megye kulturális életének jellegadó szereplője, hogy országos hírt és tekintélyt sugárzott. 
 

Mellékalakok főszerepben - Könyvhódító pályázat 2021
BDK / 2021. március 30.


A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár országos kreatív írópályázatot hirdet a 14–25 éves korosztály számára.

A pályázattal könyvtárunk 2021-ben immár hetedik alkalommal hirdeti meg a Könyvhódító elnevezésű olvasásnépszerűsítő programját, melynek keretében kalandozásra hívja az irodalom szerelmeseit.
Várjuk olyan fiatal alkotók jelentkezését, akik örömmel tennék próbára képzeletüket, kreativitásukat, íráskészségüket, videokészítési tudásukat!

A felhívás célja, hogy a kapcsolódó könyvlistából a pályázó a kiválasztott mű egy részletét az egyik mellékszereplő szemszögéből alkossa újra. A történet környezete és ideje szabadon értelmezhető. Az átirat formája: naplóbejegyzés (blog) vagy videonapló (vlog).  

>>> tovább olvasom

2021 - Esterházy János-emlékév
Vörösné Adler Erika / 2021. március 12.

120 éve született gróf galántai Esterházy János (1901-1957), a korabeli Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusa.

 „… csak egyet kell szem előtt tartanunk, ez pedig az:
minden magyar azon a helyen, ahová őt a sors állította, munkájának legjavát adja, mert így kívánja ezt a magyar felelősségtudat, a magyar nemzeti becsület és a magyar jövő.

(Esterházy János: Minden magyar adja munkája javát… In: Magyar Hírlap, 1942. 1. sz., részl.)
>>> tovább olvasom
 
El√©rhetős√©gek
Nyitvatart√°s
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresťs a honlapon
SzavazŠs
√Ėn szerint sz√ľks√©g van a h√°zi k√∂lcs√∂nz√©sre?
Igen, mert sok az otthon√°b√≥l nehezen kimozdul√≥ idős vagy fogyat√©kkal √©lő ember, akinek fontos az olvas√°s, a kult√ļra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a csal√°dtagoknak erre m√°r nem biztos, hogy marad ideje, energi√°ja.
Nem, mert a csal√°dtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lak√°sba nem sz√≠vesen enged√ľnk be "idegent".
Nem, mert elegendő sz√≥rakoz√°s a telev√≠zi√≥ √©s a r√°di√≥.
 
 
 
 
Legyen a kezdűlapom | HozzŠadŠs a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelv√©tel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi DŠniel KŲnyvtŠr. Minden jog fenntartva.
Utolsů frissŪtťs dŠtuma: 2021-12-22 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdűlap