A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdűlap Impresszum Kapcsolatfelv√©tel
Vasi Digitális Könyvtár
Oktat√°si c√©l√ļ digit√°lis tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
K√∂z√©rdekű adatok
P√°ly√°zataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezťs
E-könyvtárak
Rendszeresen ellenőrzött és fejlesztett linkgyűjteményünk olyan hiteles forrásokat ajánl, amelyek kibővítik könyvtárunk gyűjteményének tudástartalmát, vagy nyitvatartási időn felül megnövelik a keresett dokumentumokhoz való hozzáférés lehetőségét. A linkgyűjtemény segítségével látogatóink közvetlenül juthatnak el a világhálón elektronikus, digitalizált formában tárolt teljes dokumentumokhoz.

Vasi Digitális Könyvtár (VDK)
A Berzsenyi Dániel Könyvtár alapította 2003-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával. A vállalkozás célja az, hogy a megye közgyűjteményeiben létrehozott/andó elektronikus forrásokról, digitalizált dokumentumokról portálszerű tájékoztatást adjon és a világ bármely pontjáról szabad hozzáférést biztosítson a nyilvános megyetörténeti tartalmakhoz, valamint lehetővé tegye közérdekű információk online keresését.


Digitális Irodalmi Akadémia (DIA)
1998 tavaszán jött létre. Küldetése a legújabbkori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével.
A digitális könyvtár teljes életművekből épül fel, tartalmát az eredeti szövegkiadást alapul tekintő, új, javított, hiteles kiadások alkotják. A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg a világ bármely pontján.


Országos Széchényi Könyvtár - Digitális Könyvtár (dk)
Egy virtuális könyvtár, melyben ugyanúgy kereshetünk vagy böngészhetünk, mint egy fizikailag is létező könyvtárban, azzal a különbséggel, hogy a kiszemelt olvasnivalót akár egy kattintással, rögtön kezdhetjük is olvasni. Célja, hogy áttörve a hagyományos könyvtárak korlátait, akár több ezer olvasónak egyszerre, gyorsan, pontosan, személyre szabottan nyújtsa azt a kényelmet, amit csak egy digitális könyvtár adhat meg.


Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA)
A Magyar Elektronikus Könyvtár kezdeményezése, mely a magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok könyvtári igényű nyilvántartására, illetve egyes folyóiratok archiválására irányul. Célja, hogy létrejöjjön és minél tovább rendelkezésre álljon az elektronikus időszaki kiadványok szervezett, több szempontból visszakereshető katalógusa, és hogy minél több digitális periodika juthasson stabil hozzáférésű megjelenési módhoz és szakmai támogatáshoz; a felhasználók pedig könnyen tájékozódjanak az e-periodikumok világában.


Google books
Keressen a világ könyveinek legfrissebb indexében. Több millió remek könyvet találhat, megtekintheti előnézetüket vagy ingyen elolvashatja azokat.
A Könyvkereső éppen úgy működik, mint egy webes kereső. Beleolvashat a könyvbe, sőt akár az egészet is elolvashatja, ha a kiadó ezt megengedte vagy lejárt a könyv szerzői jogi védettsége. A szellemi köztulajdonba került könyvek PDF fájlját ingyen letöltheti.


Kemenesaljai Digitális Könyvtár (KDK)
 
Digitális Tankönyvtár
2005 óta működik az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Digitális Tankönyvtára, amely magyar nyelvű egyetemi tankönyveket, egyetemi jegyzeteket, tanári kézikönyveket tesz hozzáférhetővé digitális formában. Célja a minőségi, magyar tudományos színvonalat képviselő tartalmak elérhetővé tétele a portálon.


Magyar nyelvemlékek
Célja, hogy közzétegye a fontos nyelvemlékek listáját, a lelőhelyjegyzékeket, számos nyelvemlék digitalizált változatát, a tudományos szövegkiadások listáját, illetve a lista egyre gyarapodó számú már digitalizált köteteit, valamint válogatott szakbibliográfiákat. Mindezek mellett számos érdekességet – pl. a nyelvemlékek ihlette műalkotásokat, megzenésítéseket, egyéb digitális tartalmakat – is szeretne felsorolni és bemutatni.


Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA)
A kormány 2011 nyarán hívta életre mint önálló közgyűjteményt, az egykori Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán. Egy központi online felületen teszik közzé a már összegyűjtött, digitalizált és feldolgozott értékeket a legnagyobb állami gyűjteménytől a legkisebb magánmúzeumig. Cél az eddig zártan, szétszórtan működő digitális archívumok rendszerének összekapcsolása.


Magyar Digitális Képkönyvtár (MDK)
Az Országos Széchényi Könyvtár irányításával és 48 magyar könyvtár összefogásával jött létre. Célja, hogy az ismert és kevésbé ismert képeket a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé tegye, határainkon innen és azon túl. A képkönyvtár gyűjtőköre kiterjed a különféle gyűjteményekben őrzött magyar vagy magyar vonatkozású kódexekre, helytörténeti fotótárakra, képeslapokra, plakátokra és más képi (vagy képként szolgáltatott) dokumentumokra (pl. kéziratokra).


Hungaricana Könyvtár (HK)
Gerincét a múzeumok, levéltárak saját kiadványai alkotják, köztük évkönyvek, sorozatok, folyóiratok, továbbá számos itt őrzött muzeális könyv, folyóirat, országgyűlési dokumentum, iskolai értesítő gazdagítja a kínálatot. Emellett igen nagy számú intézmény, könyvtár által digitalizált anyagban kereshetünk: köztük helyi lapok, iskolai értesítők, hazai és határontúli folyóiratok, napilapok, egyházi kiadványok, stb. A majdnem 4 millió oldalnyi anyag digitalizálását jórészt az NKA támogatta.


Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)
1994-ben indult, jelenleg már több mint 13600 digitális könyvet tartalmazó ingyenes internetes szolgáltatás.
A MEK-ben csak magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet: elsősorban szöveges művek (beleértve a hangoskönyveket is). Gyűjtik továbbá az elektronikus újságokat és folyóiratokat, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címeit is. 


Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (mtd@)
Az mtd@ olyan, magánkezdeményezés alapján működő projekt, amelynek célja a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalom klasszikusainak, valamint az adott, hozzávetőleg 1945-ig terjedő időszak szellemi irányzatainak feltárása.


Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)
A magyar nemzeti műsor-szolgáltatói kötelespéldány-archívuma, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Gyűjtőkörébe a következő csatornák magyar gyártású illetve magyar vonatkozású (hungaricum) műsorai tartoznak: M1, M2, Duna, RTL Klub, TV2, Kossuth rádió, Petőfi rádió, Bartók rádió.


"Örökség-Kultúra" Oktatási E-könyv- és Médiatár
A kulturális infokommunikációval, tananyagfejlesztéssel, tudományos-ismeretterjesztő jellegű anyagok gyűjtésével, szerkesztésével, közzétételével másfél évtizede foglalkozó iroda fő feladatának a magyar és nemzetiségi anyanyelvű közoktatás és tudományos-ismeretterjesztés minden szintjének hiánypótló e-tananyag-segédletekkel való ellátását tekinti, kifejezetten non-profit jelleggel.


Videotorium - Tudomány egyenes adásban
A Videotorium a felsőoktatás és kutatás szereplői számára létrehozott videó/audió megosztó portál, amely helyet és professzionális megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben készített videó-tartalom számára.


World Digital Library (WDL)
A World Digital Library a világ valamennyi földrészének kulturális kalauza, aminek az ötletét James H. Billington, a Library of Congress könyvtárosa, mint az Egyesült Államok UNESCO-biztosa vetette fel 2005-ben.
Változatos kulturális tartalmakat tesz közzé az interneten tanárok, diákok, kutatók, és az egyszerű érdeklődők számára. Célja, hogy hozzájáruljon a nem angol nyelvű és nem az ún. „nyugati világ" kulturális értékeinek megismeréséhez. Kéziratok, térképek, könyvritkaságok, kották, hangfelvételek, filmek, fotók, tervrajzok a világ minden részéről az UNESCO hét hivatalos nyelvén: arabul, kínaiul, angolul, franciául, portugálul, oroszul és spanyolul.


eod eBooks - E-könyvek igény szerint (EOD)
Az európai könyvtárak számtalan 1500 és 1900 között kiadott könyvvel rendelkeznek. Az ezekhez történő hozzáférés sok esetben korlátozott. Az EOD-szolgáltatással e rejtett kincsek mindenki számára hozzáférhetővé válnak pár kattintással. Az olvasók a könyvtári katalógusokon keresztül rendelhetnek e-könyveket. A digitalizálást a könyvtárak végzik el, majd az elkészült e-könyvet elküldik az EOD-szolgáltatáson keresztül a megrendelőknek.


Europeana - Európai Digitális Könyvtár
Az Európai Digitális Könyvtár - más néven Europeana - az Európai Unió multimédiás elektronikus könyvtára. 2008-ban kezdte meg működését, angol nyelven érhető el. Célja, hogy közös felületet nyújtson a tagállamokban digitalizált dokumentumok eléréséhez, így nem kell az összes gyűjteményt, külön átkutatni, ha keresünk egy témában. Megvalósítása szoros együttműködésben zajlott az EU-s nemzeti könyvtárakkal, az uniós tagállamok más kulturális intézményeivel és létrejöttét támogatta az Európai Parlament is. Üzemeltetője az Európai Digitális Könyvtár Alapítvány, amely a főbb európai könyvtáregyesületeket, archívumokat, múzeumokat, audiovizuális archívumokat és kulturális intézményeket fogja össze. Az Europeanaban könyveket, térképeket, hangfelvételeket, fényképeket, archív dokumentumokat, festményeket és filmeket érhetnek el az internetezők.


Központi Statisztikai Hivatal - Kiadványtár
Témakörök szerint csoportosított, ingyenesen letölthető statisztikai kiadányok, többek között statisztikai évkönyvek, területi összefoglaló kiadványok stb.


Frissítve: 2017. november 2.


 


El√©rhetős√©gek
Nyitvatart√°s
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresťs a honlapon
SzavazŠs
√Ėn szerint sz√ľks√©g van a h√°zi k√∂lcs√∂nz√©sre?
Igen, mert sok az otthon√°b√≥l nehezen kimozdul√≥ idős vagy fogyat√©kkal √©lő ember, akinek fontos az olvas√°s, a kult√ļra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a csal√°dtagoknak erre m√°r nem biztos, hogy marad ideje, energi√°ja.
Nem, mert a csal√°dtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lak√°sba nem sz√≠vesen enged√ľnk be "idegent".
Nem, mert elegendő sz√≥rakoz√°s a telev√≠zi√≥ √©s a r√°di√≥.
 
 
 
 
Legyen a kezdűlapom | HozzŠadŠs a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelv√©tel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi DŠniel KŲnyvtŠr. Minden jog fenntartva.
Utolsů frissŪtťs dŠtuma: 2021-12-22 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdűlap