A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Archívum 2012

Köszönet az önkénteseknek!

Könyvtárunk mindennapi tevékenységében már évek óta résztvevők az önkéntes segítők. Munkájukra számíthatunk a könyvek visszaosztásában, polcrendezésben, a rendezvények lebonyolításában, gyermekkönyvtári felügyeletben. Vannak, akik rendszeresen, hetente segítik szolgáltatásainkat, és olyanokkal is számolhatunk, akik hívásunkra biztosan igent mondanak és a hirtelen és váratlan távollétek idején állnak helyt.
Nem tudjuk eléggé megköszönni munkájukat, kedves segítőkészségüket, de reméljük, hogy a látható haszonnal végzett munka jó érzését és valamennyi munkatársunk háláját megtapasztalhatják.
Nekünk illene megajándékozni őket, most mégis könyvtárunk kapott ajándékot Paál Ritától, aki már évek óta rendszeresen segít a könyvek visszaosztásában, az állomány gondozásában. Két történetet kaptunk karácsonyi ajándékul, ezüst szalaggal átkötve, sok-sok kedvességgel. Ezeket szeretnénk most megosztani valamennyi látogatónkkal, ezzel is kívánva kedves olvasóinknak örömteli és boldog karácsonyi ünnepeket.Paál Rita: Karácsony Égen és Földön
 
Történetünk első része a Mennyben játszódik; főszereplője pedig két angyal, akik… Hogy mit is csináltak? Az majd kiderül…
Először ismerkedjünk meg velük.
Egyikük egy nő. Mennybéli lakhelye egy szép nagy kertben van, amit rózsalugas vesz körül és rengeteg színes és illatos virág tarkít – még télen is. Közepén egy kristálytiszta vizű tavacska található, ami mellett egy kis kőház kapott helyet, melynek enteriőrjéből kiérződik lakója foglalkozása. A zongora formájú asztal – és egy hangversenyzongora – a különféle gitárok, egy dobfelszerelés, egy mikrofon, állvánnyal és a nappali közepén felállított – hirtelenjében összetákolt – kis kerek színpad mind, mind arról árulkodik, hogy az illető, amíg élt, zenével vagy dallal foglalkozott.
Másik angyalunk egy férfi, akinek háza egy farmon épült; belső falai lovak képeivel voltak tele. Egy üveges szekrényben pedig érmek és díjak sorakoztak, melyre a „Legjobb bikalovas” feliratot vésték.

Ezen a napon karácsonyra és születésnapra készültek a mennyben és ők ketten kapták a feladatot, hogy lefoglalják az ünnepeltet, amíg a szervezés tartott.
Az ünnepelt nem volt más, mint Jézus. Igen… az a Jézus – hiszen az ő születésnapját ünnepeljük ilyenkor.
Mielőtt elmentek az ünnepeltért, a két angyalnak még egymással kellett találkoznia.
-  Helló, Kyra – köszöntötte a férfi a nőt miután a házához ért – Felkészültél a legújabb küldetésre?
-  Persze, Gareth – felelte a nő – De jobban szeretek az emberekkel foglalkozni. Ő úgyis tudja, mi készül.
-  Tudom, tudom. De muszáj megtennünk… Ezt osztották ránk. Nem viselkedhetsz úgy, mint egy buta díva. Ő a Főnök fia és azt szeretné, ha minden jól menne ma.
-  Igazad van. Rendben – felelte a néhai rock énekesnő, aztán elindultak Jézusért.
A házában nem találták, ezért tovább keresték. Sokáig kutattak utána, míg végül egy citrus ligetben találtak rá. Bánatosan üldögélt egy narancsfa árnyékában és figyelte, mi történik odalenn.
- Üdvözlünk, Jézus – köszöntötték – és szeretnénk Boldog születésnapot kívánni.
- Köszönöm, de nem megyek el az ünnepségre – mondta szomorúan az ünnepelt.
- Valami baj van? – kérdezte Kyra – Ha elmondod, mi bánt, talán tudunk segíteni rajta.
- Csak… unom már, hogy azt mondják, engem ünnepelnek, miközben csak arra van az egész, hogy megmutassák, ki dekorál jobban és… ki tud drágább ajándékot adni a másiknak.
- Ez nem mindenhol van így – vetette ellen Gareth – Bebizonyítjuk neked.
- Jól van, kaptok egy esélyt! De csak, mert kedvellek titeket. Ha az ünnepség kezdetéig mutattok nekem csak egy olyan gazdag embert is, akit nem érdekel a pénz és a csillogás, akkor elmegyek…
Az egyezség megköttetett, a trió tagjainak szemei pedig a lenti világot kezdték fürkészni.
 
Eleinte az angyalok minden kísérlete kudarcba fulladt.
Az első ház még nem volt kidekorálva, ezért rámutattak. Jézus egy darabig figyelt – kezdte visszanyerni a bizalmát – ám ekkor… A ház előtt egy kamion állt meg és két markos férfi elkezdte lepakolni róla a megannyi díszítőelemet: Világító télapót rénszarvasokkal, manókkal; több tucat kül – és beltéri fényfüzért; egy hatalmas éneklő koszorút; egy életnagyságú, világító betlehemet, amelyben Mária kissé kacér volt, a kis Jézus pedig beteges külsejű – és ki tudja, még mi minden jött le arról a kocsiról.
- Szóval, ők lennének azok, akiket nem érdekel a pénz? – kérdezte Jézus az angyaloktól.
- Még nem kezdődik az ünnepség – emlékeztette Kyra.
- Biztosan tudunk olyat mutatni, aki nem ennyire anyagias – bíztatta Gareth.
Ezzel folytatták küldetésüket és figyelmüket ismét az emberek felé fordították.
Ekkor észrevettek egy házat, ahol egy kislány azért sírt, mert „csak” a 2000 dolláros babaházat kapta, amihez mini CD lejátszó tartozott, nem pedig a drágábbat, ami világít és működő kis TV is van benne.
Egy másik háznál pedig az úrnő éles hangon dorgálta a szakácsnőt, amiért az lefelejtette a szarvasgombát az egyik – előételként felszolgált – pirítósról.

És ez így ment folyton folyvást. Már az angyalok is kezdték feladni, amikor megláttak egy hajléktalan külsejű férfit.
Vörös haja csomókban lógott alá; szakálla teljesen összegubancolódott. Szinte vakon tapogatózott, mert mindkét palaszürke szeme sérült volt. Bal kézfeje hiányzott, a jobbon pedig egy golyó ütötte seb éktelenkedett. Erősen sántított és egész testében reszketett. Harmincnyolc éves volt, de mindenki legalább hatvannak hitte.
- Csak nem vele akartok nekem bizonyítani? – kérdezte Isten fia keserű szájízzel – Nézzetek rá. Lehet, hogy nem anyagias, de én nem hiszem, hogy boldog.
- Lehet, hogy igazad van, de te tudod a legjobban, hogy mindenkinek meg kell adni az esélyt – intette Kyra.
- És gazdagot mondtál – jelezte Gareth – Ő nem az. Lehet, hogy ő egy eszköz…
Jézus némi gondolkodás után bólintott és tovább figyelte az eseményeket.
Azt láthatta, hogy mindenki morogva fordul el a férfitól. Még az sem hatotta meg őket, hogy katonai uniformist visel – hisz bárki vehetett magának hasonlót.
Jézus épp arra gondolt, hogy leküldi a két angyalt, tegyenek valamit, amikor… meglátta, hogy a férfi nehézkesen lehajolt és felvett valamit a földről. Az a valami pedig nem volt más, mint egy pénztárca.
Amikor belenézett, pár száz dollárt és egy hitelkártyát talált benne, de nem vette észre a névjegykártyát.
„Ó, milyen szerencsém van.” – gondolta – „Ebből elmehetnék egy motelbe és vehetnék egy forró fürdőt.” – a gondolattól melegség járta át, de aztán eszébe jutott valami – „Nem lehet. Mi van, ha valakinek ez jelenti a vagyont? Nem, nem vehetem el…”
Amint tépelődött, észrevette hogy valaki közeledik felé. Kicsit elfordította a fejét és egy öltönyös férfi körvonalait vette észre maga mellett.
- Uram – szólította meg erőtlen, félelem teli hangon – Nem tudja, kié lehet ez a…?
- Honnan tudnám?! – kérdezett vissza az idegen – Tartsd meg, ha már elloptad! Legalább most az egyszer ehetnél valami rendes ételt!
- Nem loptam én, uram. Rendes, becsületes katona vagyok, aki…
- Pusztulj innen! És, ha jót akarsz, ha megtalálod is a tulajt, ne zaklasd! Úgysem hinne neked!
„Remek! Lucifer követe elintézte.” – gondolta a két angyal nagyot sóhajtva.
Közben nem vették észre, hogy a férfi ismét belepillantott a tárcába és rábukkant a névjegyre.
Lehető leggyorsabb lépteivel, hevesen dobogó szívvel elindult a kis kártyán álló címre. Ügyet sem vetett azokra, akik nevettek rajta, csak rohant, ahogy a lába bírta.
 
Amikor megérkezett, sírás közeli állapotban nyomta meg a csengőt. Szíve szerint elrohant volna, de már nem volt ereje.
Csengetésére egy csinos, harmincöt év körüli nő nyitott ajtót. Öltözéke és egész megjelenése épp oly sallangmentes volt, mint a háza. Éjfekete haját piros szalaggal fogta össze. Nagy, kerek, zafírkék szemeivel úgy tekintett a férfira, mintha csak tudná, nem egy egyszerű csavargóval áll szemben. Dús, vérpiros ajka pedig mosolyra húzódott, amikor meglátta elveszett tárcáját a jövevény remegő kezében.
- Boldog karácsonyt, uram – szólította meg gyermekien bájos hangon – A nevem Catherine Simons. Kérem, fáradjon beljebb és töltse velünk az ünnepet.
A férfi nem hitt a fülének; azt gondolta, hogy a nő talán vak, ezért felemelte a kezét, hogy megfogja a nőét és végigvezesse nem túl bizalomgerjesztő arcán.
- Kérem, ne – mondta a nő – Erre nincs szükség. Jól látom, hogy ki maga… és úgy gondolom, amit most felajánlottam nem fejezi ki eléggé azt a hálát, amit érzek. Tudja, a szakácsnőm veszítette el a tárcámat és, amióta csak hazaért, egyfolytában zokog. Pedig nem Molly hibája volt…
- Molly? – kérdezte a férfi elfúló hangon – Molly kicsoda?
- Molly Dickens. De ez a lányneve…
- A férje neve nem Daniels véletlenül…? Cavan Daniels…
- De igen. Csak nem ön…?
- Az egyik bajtársam volt. Sokat mesélt Mollyról.
- Ez esetben még inkább kérem, jöjjön be. Találkoznia kell Mollyval – kérte a nő, miközben befelé húzta a férfit.
- De így nem láthat – ellenkezett a férfi.
- Vegyen egy forró fürdőt, én addig szólok neki, hogy eggyel többen leszünk.
A férfi fáradt volt és mardosta az éhség, ezért beleegyezett, hogy marad.
A nő kikészített neki egy rend ruhát, megengedte a fürdővizet, aztán elsietett, hogy értesítse barátnőjét.
- Molly, kedves, hagyd abba a sírást – szólította meg a hajthatatlanul zokogó fiatal asszonyt. Harminc éves volt csak, de gondjai súlyának hatására többen is ötvennek nézték. Szőke haját kontyba fogta. Vágott, mogyoróbarna szeme fénytelenül tekintett úrnőjére. Vékony ajkai és vaskos teste folyamatosan reszketett.
- De… de… - annyira sajnálom – szólalt meg rekedtes hangján.
- Ne… Nem a tárcáról van szó. Azt visszahozták. Csak azt akartam mondani, hogy légy szíves, tegyél ki még egy terítéket, mert meghívtam az ünnepekre azt a kedves urat, aki megtalálta.
- Rendben. Máris – felelte Molly és úrnőjével együtt elhagyta a szobát.
A szakácsnő az étkezőbe ment, Catherine pedig a fürdőszoba felé vette az irányt, hogy megnézze, végzett-e a férfi.
- Ó, látom, egészen felfrissült – mosolygott rá – Látom még meg is borotválkozott. Na, jöjjön. Bemutatom Mollynak.
- Kérem, várjon – súgta a katona, miközben visszahúzta a nőt – Szereti még Molly a férjét?
- Nagyon… Mindig róla beszél. Arról, hogy milyen jó ember volt. De sajnos, fél, hogy már sosem kapja vissza.
A férfi egy szót sem szólt, csak követte a nőt az étkezőbe.
- Molly, drágám, engedd meg, hogy bemutassam… - ekkor jutott eszébe, hogy elfelejtette megkérdezni a férfi nevét, de Molly, aki eddig csak meredten bámult a szürke szempárba, megadta a felvilágosítást.
- Cavan! – sikoltotta, ügyet sem vetve arra, ki mit szól, a férfihoz rohant – Hát te élsz? És visszajöttél hozzám?
- Maga kis huncut – dorgálta nevetve Catherine – Nekem azt mondta, egy bajtársa. De most már mindegy… Akkor velünk marad örökre – tette hozzá, aztán meg sem várva a választ magára hagyta a párt.
- Nem tehetem – suttogta a férfi, aki mit sem vett észre a nő távozásából – Molly jobbat érdemel. Én már nem tudom megadni neki, amire vágyik.
- Mire gondolsz, szerelmem? – kérdezte Molly.
- A gyermekre – felelte szomorúan a férfi.
- De nekünk van már gyermekünk – felelte a nő, miközben végigsimított férje dús haján – Már a szívem alatt hordtam, amikor téged behívtak.
Mielőtt a férfi bármit is felelhetett volna, Catherine tért vissza egy öt éves forma kisfiú társaságában.
- Mr. Daniels, engedje meg, hogy bemutassam önnek a fiát, Brendant – mondta.
Cavan tett néhány bátortalan lépést fia felé, de félúton megtorpant, mert nem tudta, hogy ilyen csonkán is elfogadja-e a fiú.
Brendan még várt egy picit, de, amikor apja továbbra sem mozdult, futni kezdett felé és szorosan átölelte.
- Apu – suttogta – úgy örülök, hogy itt vagy. Ugye már soha többé nem mész el? Olyan sokat írtunk… vagyis anya irt – én meg rajzoltam – a Télapónak… meg beszéltünk Jézussal… Kértem, hogy hozzon ide, hogy láthassalak és… és… Apa, te sírsz?
- Igen, kicsim – felelte az apa – Sajnálom, hogy így kell látnod, de…
Eddig jutott, mert ekkor megérezte, hogy fia a csonka kezét puszilgatja.
- Nem baj, ha sírsz, apa – mondta a fiú – Nekem akkor is te vagy a hősöm.
A férfi e szavak hallatán felpattant, kirohant a ház elé, térdre vetette magát és szemét az égre vetve belekiáltott a levegőbe.
- Köszönöm! Köszönöm, édes Jézus, hogy még ma – a születésnapodon – is azzal fáradozol, hogy nekem örömet szerezz! Nekem… egy kis senkinek!
„Kis senki.” – suttogta odafent Jézus a angyalokhoz fordulva – „Hiszen ez a férfi egy hős. Jól van! Igazatok volt. Induljunk az ünnepségre.”
Ezzel az ünnepelt szívébe visszatért az ünnepi hangulat, egy bátor férfiú pedig elnyerte méltó jutalmát.
Ég és Föld szerte mindenütt egyetlen mondat visszhangzott…
 
Így hát az író sem mondhat mást, mint, hogy: 
Boldog karácsonyt!

 

Paál Rita: A kisegér csizmája
 
Történetünk főhőse Cincin, egy kedves, segítőkész kis egér fiúcska. Néha „Piros” Cinnek is nevezték a barátai, mert mindig piros csokornyakkendőt viselt zöld ingéhez és fehér nadrágjához. Apró lábairól pedig szinte sosem hiányozhatott piros – fekete csíkos csizmácskája, amit még édesapjától kapott, aki cipész volt és csak neki készítette.
Egy reggel, miután kinyitotta a szemét, frissen kipattant dióhéj ágyacskájából, felöltözött és kinézett az ablakon.
 „Mennyi hó!” – gondolta magában, miközben elrágcsált egy darabka sajtot reggelire – „Olyan szép; ám veszélyes is lehet. Meg kell néznem, nem szorul-e segítségre valaki.”
Abbahagyta a merengést, beleugrott kis csizmájába, magára húzta csíkos sálját és kockás kabátját; felkapta hólapátját, ellapátolta a havat; majd elindult, hogy felderítse, kinek lehetne a segítségére.
 
Alig tett néhány lépést, amikor megállapította szomszédja, Cinecitta kisasszony, egy zömök, pisze orrú egérhölgy.
- Ó, drága kis Cincin, de jó, hogy jössz – örvendezett – Megkérhetnélek, hogy segíts nekem ellapátolni a havat? Tegnap meghúzódott a farkam és nem állok túl stabilan.
- Persze, kisasszony – felelte a kisegér – Máris megyek.
Ezzel megragadta a kis sárga hólapátot és tette a dolgát.
- Köszönöm, aranyos kis Cin – hálálkodott az egérkisasszony – Nincs kedved bejönni egy percre?
Cincin megrázta a fejét és további szót sem várva tovasietett.
 
Útközben egy fa alatt egy idős, öltönyös egeret pillantott meg, aki beragadt a hóba. Cincin azonnal odarohant hozzá, hogy megnézze, tud-e segíteni.
- Segíthetek, uram? – kérdezte.
- Azért nagyon hálás lennék, Cincin úrfi – mondta az öreg egér.
Cincin nézte egy darabig – gondolkozott, mit tehetne – aztán megragadta a két mellső lábát és elkezdte kihúzni. Csak húzta, húzta és egyszer csak sikerült.
- Köszönöm, ifjú, egérke – hálálkodott az öreg, miután kiszabadult szorult helyzetéből.
- Szívesen, uram – felelte a kisegér, és mielőtt a megmentett kivette volna a zsebéből a néhány szem hála mogyorót, már odébb is állt.
 
Cincin továbbment és közben találkozott Csirippel, a zongorista fecskével, aki kedvelt szokása szerint most sem repült el délre.
- Szervusz, Cin – köszöntötte a kisegeret – De jó, hogy jössz. Szükségem lenne a segítségedre.
- Miben állhatok rendelkezésére, Csirip művész úr?
- A zongoraszékem rettentőmód nyikorog. Segítenél megolajozni? Tudod, én nem nagyon tudok fogni a szárnyammal.
- Természetesen segítek – felelte mosolyogva Cincin és már lépett is be a csodás zeneszobába, ami hatalmas volt és a közepén állt a gyönyörű hangversenyzongora.
A kisegér felkapta a kis olajos kannát és a szükséges helyekre löttyintett némi olajat, majd megkérdezte, segítsen-e még valamiben.
- Segítenél nekem elfogyasztani ezt a finom kis hernyós pitét? – kérdezte Csirip.
- Köszönöm, de nincs időm enni; nagyon sietek – hárított Cincin, mert nem merte bevallani, hogy nem kedveli a hernyót.
 Ezzel elbúcsúzott és folytatta útját.
 
Útja során segített Cinna asszonynak vigyázni a kislányára, míg ő vásárolt ezt – azt. Raulnak, a bénult lábú vadmacskának vitt egy kis tejet és elbeszélgetett vele a fontos dolgokról.
Többeknek besegített a hólapátolásban és csak segített és segített…
Éppen végzett Cinciri néninél a sajtos puffancs sütésében, amikor észrevette, hogy rettentően fázik a bal lábacskája.
 „Jaj, a csizmácskám!” – gondolta, miután lepillantott – „Hol veszíthettem el? Meg kell találnom.”
 
Ezzel a gondolattal továbbindult. Már úgy egy órája gyalogolt, amikor nyögést hallott.
 „Mi lehet ez a hang? – töprengett el – „”Lehet, hogy valakinek rám van szüksége. A csizma még várhat, de az egér ott segítsen, ahol tud!”
Elindult megkeresni a hang forrását és néhány lépés után megpillantott egy pufók, nagy szakállú, pirospozsgás idős egeret. Piros prémkabátot viselt fekete csizmával és egy hatalmas sajttal vívta a harcát.
 „Ez így nem lesz jó… Gyere már, te… Ó, most mit csináljak?” – mormogta.
 
Cincin késlekedés nélkül odarohant hozzá és megszólította.
-  Jó napot, uram – köszöntötte – Segíthetek valamiben? Úgy látom, nagyon nehéz ez a sajt.
-  Igazad van, kisegér – felelte a fehér szakállas – Ha segítesz nekem, én nagyon hálás leszek.
Cincin meg sem hallotta , mit mondott, csak megragadta a sajtot és együtt felemelték, majd elvitték az idegen szánjáig, ami elé hat rénegeret fogtak.
-  Segíthetek még valamit? – kérdezte Cincin, miközben sorra megsimogatta a szánhúzókat.
-  Köszönöm, nem, kisegér – felelte a szakállas, aztán lepillantott Cincin lábára, ami szinte már kékült – Hol van a kis csíkos csizmácskád, gyermekem? – kérdezte.
-  El – elvesztettem – zokogta az egérke – és sehol sem találom… Pedig nagyon fontos nekem… Az apámtól kaptam és…
-  A lábacskád mindjárt lefagy – állapította meg a piros kabátos egér – Gyere, pattanj fel. Elviszlek a szánommal.
Cincin felült az idegen mellé, ami a levegőbe emelkedett; nyomán csillagok jelentek meg és pillanatok alatt hazaszállította a segítőkész kisegeret.
-  Köszönöm a segítséget, Cincin – mondta újra a szakállas – Ígérem, alkalomadtán meghálálom.
Ezután a szán elrepült utasával; Cincin pedig szomorúan, úgy, ahogy volt, ágyba bújt.
 
Amikor felkelt, megnézte a naptárt.
 „December 6. Ez Mikulás napja. Megnézem, találok-e valamit, amit kitehetek az ablakba.”
Ezzel odalépett a kis kerek ablakhoz és… meglátta a kis piros – fekete csíkos csizmáját, benne egy darabka sajttal és némi mogyoróval.
 „Már itt járt a Mikulás?” – kérdezte magától – „Akkor…”
Gondolatmenetét, csilingelés szakította félbe. Kilépett a ház elé, felnézett az égre és meglátta a Télapó egér mosolyra húzódó száját és azt, hogy felé tart. A rénegerek landoltak Cincin házikója mellett és ő felismerte a Télapó egérben azt, akinek segített.
-  Köszönöm, Télapó – kiáltotta Cincin – Nagyon köszönöm… De hogyan?
-  Nagyon szívesen Cincin – felelte a Télapó egér – Éppen hazafelé tartottam, amikor észrevettem beragadva a hóba, ott, ahol Cincogi urat mentetted meg…
Miután megadta a felvilágosítást, a Télapó egér továbbindult, de még visszakiáltott.
-  Boldog Mikulást! Hohohohó!
Cincin visszament a házába és, mert közben rájött, hogy a nap még fel sem kelt, felvette csillagos pizsamáját és hálósipkáját és visszabújt a finom, meleg ágyba.

Módosult a kistelepülési könyvtári ellátás

Magyarország Alaptörvénye értelmében 2013. január 1-jén a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló 2004. évi CVII. törvény hatályát veszti, ezzel a kistérségi rendszerben finanszírozott mozgókönyvtári szolgáltatás is módosul.

2012. évi CLII. törvénnyel módosított, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődéről szóló 1997. CXL. törvény 64. §-a meghatározza az új kereteket, mely szerint
„(1) a települési könyvtári ellátás biztosítása a települési önkormányzatok kötelező feladata.
 (2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatot a községi és a városi önkormányzat
a) nyilvános könyvtár fenntartásával vagy
b) a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti.
 (3) A (2) bekezdés b) pontja esetén a települési önkormányzat megállapodást köt a megyei könyvtárral, és az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas könyvtári, információs és közösségi hely elnevezésű könyvtári szolgáltatóhelyet működtet.”

Magyarország 2013. évi költségvetése kiegészítő állami támogatást biztosít a fenti kötelezettség kistelepülés szintű teljesítésének ösztönzésére. A támogatás igénybevételének feltétele a megyei könyvtárral 2012. december 31-ig megkötött feladat-ellátási megállapodás.

A Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár a Vas megyei városi könyvtárak szakmai konszenzusával, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma útmutatása alapján megkezdte a Vas megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) megújítását, melyhez a települési önkormányzatok partnerségét kéri, a megállapodások megkötésének kezdeményezésével.

A feladat-ellátási megállapodás arra kínál lehetőséget, hogy a községek a mozgókönyvtári szolgáltatás helyére lépő kistelepülési ellátás sokrétű szolgáltatásait igénybe vegyék, az eddigi jól bevált Vas megyei könyvtár-ellátási gyakorlat értékeinek megőrzése mellett.
 
A Vas megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer aktualitásairól könyvtárunk honlapjának KSZR” menüpontjában folyamatosan tájékoztatást adunk. Hírlevelünk minden hónapban közvetlenül eljut a községi könyvtárakba, és olvasható a honlapon is. A megvalósult programokról, rendezvényekről képes beszámolót közlünk a Vasi Könyvtári Portál „Események” menüpontja alatt, a szolgáltatásban közreműködő városi könyvtárakhoz kapcsolódva.

Elégedettségvizsgálat

A Berzsenyi Dániel Könyvtár a TÁMOP-3.2.4/08/1-2009-0031 kódszámú,
Vas megye könyvtárai formális és informális tanulást támogató szolgáltatásainak összehangolt fejlesztése
(NFÜ program: „Tudásdepó-Expressz”) 

keretében a MSZ EN ISO 9001: 2009 szabvány szerinti Minőségirányítási rendszer kialakítását végzi.
Ennek részeként kérdőíves elégedettség vizsgálatot végeztünk olvasóink körében, melynek eredményéről összehasonlító elemzés formájában olvashatnak.
 

Elégedettségvizsgálati elemzés 2009.

Összehasonlító elemzés 2003-2011.

Elégedettségmérés 2011. november 25.


Megjelent a Vas megyei irodalma új száma

2012 májusában megjelent a Vas megye irodalma bibliográfia és repertórium 167-168. száma, amely a 2005. év második félévének Vas megyére vonatkozó irodalmáról nyújt sokoldalú tájékoztatást.

Sajnálattal adjuk hírül, hogy ezzel
az 1964-es tárgyévvel 1965 óta nyomtatásban folyamatosan megjelent kurrens bibliográfia megszűnt.
További részletek a Vasi Könyvtári Portálon olvashatók.

A Könyves Vasárnap hírei

Október 7-én 12-től 18-ig tartó rendkívüli nyitva tartással zárta könyvtárunk az Országos Könyvtári Napok keretében szervezett programsorozatot.
Köszönjük közönségünk élénk érdeklődését! 601 látogatónkból a kedvezményes beiratkozással 292-en éltek, a helyben használt dokumentumok mellett 971 könyvet, CD-t, DVD-t kölcsönöztek.

Ezen a napon régi könyves művelődéstörténeti kalandozásra könyvtárunk vendége volt a III. Könyvtárút túra keretében a sárvári Sylvester János Könyvklub, akik a jövő évi folytatás reményében elhozták a Békéscsabán útjára indított „Könyvtárút könyvét”. A stafétában előttük lévő láncszem a celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár volt, pápai vendégeket fogadva.
Nagy örömünkre szolgált, hogy a Veszprém megyei túrát szervező várpalotai könyvtárosok és civil támogatóik népes küldöttségét is üdvözölhettük a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.


Márai-program


2011. őszén könyvtárunk pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Márai Irodalmi-, illetve Márai Tényirodalmi Ideiglenes Kollégiumához, Irodalmi programok, író-olvasó találkozók szervezése Vas megyében címmel. A program célja, hogy a magyar könyvpiacon megjelenő értékes művek eljussanak a könyvtárakon keresztül az olvasókhoz.

Vas megye több könyvtára (Bük, Celldömölk, Csepreg, Hegyfalu, Körmend, Kőszeg, Répcelak, Sárvár, Vép, Szombathelyről a Siker Könyvtár, illetve az Oladi Művelődési Központ Könyvtára) csatlakozott a pályázathoz, melyen a pozitív döntésnek köszönhetően 1.600.000,- Ft összeget nyertünk.

A rendelkezésre álló keretből számos rendezvényt, író-olvasó találkozót, irodalmi estet, zenés programot szervezünk. Ellátogat megyénkbe többek között Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Bosnyák Viktória, Varró Dániel is. Többekkel Dr. Bokányi Péter irodalomtörténész beszélget, Dr. Fűzfa Balázs a Márai-programban szereplő szerzőkről tart előadást több helyszínen. A Nádiverebek együttes pedig kortárs szerzők megzenésített verseivel szórakoztatja az érdeklődőket több városi könyvtárban is.


Könyvvásár!
 
A Berzsenyi Dániel Könyvtár  gyűjteményében feleslegessé vált dokumentumokból árusítást tart
 2011. február 23-24-én,
9 és 18 óra között
a földszinti előadóteremben.
A jó állapotú könyvek 100-200-500 Ft-os egységáron vásárolhatók meg.

Internet Fiesta

Véget ért könyvtárunkban a minden év tavaszán országosan is megrendezésre kerülő Internet Fiesta programsorozat. A rendezvények célja felhívni a figyelmet az internet bővülő szolgáltatásaira és biztonságos használatára. Idén a netezés új lehetőségeit, eszközeit ismerhették meg az érdeklődők: kezükbe vehették könyvtárunk elektronikus könyv olvasóját és böngészhettek a interneten a legújabb mobileszközök segítségével. Zsebünkben az internet programunkat az érdeklődésre való tekintettel többször meg kellett ismételnünk. A középiskolás fiatalemberek érdeklődéssel és olykor a használói tudás birtokában, partnerként vettek részt ezeken a bemutatókon. „Túl az Óperencián” két alsó tagozatos osztállyal jártunk, akik Móra Ferenctől és Arany Lászlótól olvastak fel meséket egymás és a maguk élvezetére. Így Fehérlófia és a hatrongyosi kakasok egy ebook „lapjaiból” keltek életre.

A programok keretében játékos totó kitöltésére került sor. A helyesen válaszolók közül pénteken délelőtt sorsolás döntötte el ki lesz a nyertes. Gratulálunk a szerencséseknek!

  • Horváth Bálint: Mobil Store Kft ajándékcsomag
  • Sassi Szemír Zoltán: Mobil Store Kft ajándékcsomag
  • Bertók Ádám: Mobil Store Kft ajándékcsomag
  • Németh Dániel: Mobil Store Kft ajándékcsomag  + 2 mozijegy a CinemaCity felajánlásával
  • Varga Hedda: Mobil Store Kft ajándékcsomag + Samsung Monte Slider készülék + 2 mozijegy a CinemaCity felajánlásával

Találkozó Varró Dániellel és mondókáival
 
2012. június 4-én 11 órakor
Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtárában 

Sok szeretettel várjuk a kisgyermekeket és szüleiket
egy vidám játékra és beszélgetésre a korszerű mondogatósok szerzőjével!

 
A mondókázásban közreműködik   Bojnecz Katalin óvodapedagógus.
HelyszínSzombathely, Dr. Antall József tér 1. I. emelet

 

A Mindentudás Középiskolája sorozat ajándék programja :
Találkozó Varró Dániellel és verseivel
2012. június 4-én 13 órakor

Gépipari, Műszaki és Informatikai Szakképzőiskola nagytermébena Berzsenyi Dániel Könyvtár szervezésében 

Sok szeretettel várjuk az iskola diákjait, tanárait és valamennyi érdeklődőt
egy jóízű beszélgetésre a játékos rímek,
a „barátságos és otthonos” versek fiatal szerzőjével!

Helyszín: Szombathely, Rohonci út 1.


Tisztelettel hívunk és várunk minden érdeklődőt
2012. május 10-én (csütörtökön) 17 órától
találkozásra Grecsó Krisztián költő, íróvalBeszélgetőtárs Dr. Bokányi Péter irodalomtörténész

            
Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron, jelenleg Budapesten él. A szegedi József Attila Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott. 1997-től 2006-ig a Bárka című irodalmi folyóirat szerkesztője, 2007 és 2009 között a Nők Lapja vezető szerkesztője. 2006-tól 2009-ig a Szépírók Társaságának alelnöke. 2009-től az Élet és Irodalom munkatársa. Első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta, 2001-ben. Több utánnyomás után 2006-ban jelent meg a könyv második, átdolgozott kiadása. 2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye (a Magvető kiadó gondozásában), amely 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénul, 2011-ben törökül is megjelent. Következő, 2008-as regénye a Tánciskola volt. A budapesti Katona József Színház 2010-ben mutatta be a Cigányok című darabját, amelyben Grecsó Krisztián – a teátrum igazgatója, Máté Gábor rendező felkérésére – továbbírta, a mába vezette el Tersánszky Józsi Jenő Cigányok című népszínművét. A Mellettem elférsz című regénye 2011 tavaszán látott napvilágot, azóta már a negyedik kiadásánál tart. Déry-, Bródy Sándor- és József Attila-díjas, 2012-ben az AEGON Művészeti Díj nyertese.

 Művei: Vízjelek a honvágyról (versek, 1996. Tevan),  Angyalkacsinálás (versek, 1999. JAK – Kijárat),  Pletykaanyu (elbeszélések, 2001. Jelenkor, 2006. Magvető), Caspar Hauser (bibliofil kiadvány, versek, 2001. Körös Könyvtár), Isten hozott (regény, 2005. Magvető Könyvkiadó), Hasutasok (forgatókönyv, 2006. Szőke András filmje, Hunnia), Megy a gőzös (forgatókönyv, 2007. Koltai Róbert filmje, Filmsziget), Tánciskola (regény, 2008. Magvető Könyvkiadó), Cigányok (dráma, 2010. Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor), Mellettem elférsz, regény, 2011. Magvető Könyvkiadó

 
Internet Fiesta 2012

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség az idén is országosan kezdeményezte az internet lehetőségeinek bemutatására szerveződő népszerűsítő programját, az Internet Fiestát.
A Berzsenyi Dániel Könyvtárba 2012. március 26-30. között látogathatnak az érdeklődők, az internetnek a munka és tanulás területén hasznosítható szolgáltatásait bemutató programokra, és vehetnek részt –akár a világ másik pontjáról– böngészős játékunkban.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár programja
 Helyszín : Gyermekkönyvtár


2012. március 26. 16 órától
Mi is az az e-learning?  - tanulás a neten

2012. március 28. 10 órától
Nyelvtanulás? az apróknak - bemutatkozik a Helen Doron angol nyelvoktató módszer

2012. március 29. 14 órától
Nyuszika kalandja a piros festékkel – élő hangjáték - a Berzsenyi Rádió családsorozatának következő része

2012. március 29. 16 órától
Sorban állás nélkül - hivatalos ügyeink intézése az interneten

2012. március 30. 17 óra
Menjek vagy maradjak? - külföldi munkavállalásról a neten

2012. március 26-tól 30-ig
Böngészd át és nyerj! - Ismerd meg a gyermekkönyvtár új honlapját? - játékos rejtvényfejtés a neten


Zrínyisek a könyvtárban

A Zrínyi Ilona Általános Iskola alapításának 125. évfordulója alkalmából, február 16-án 12 osztály látogatta meg könyvtárunkat és vett részt érdekes foglalkozásokon. A  második osztályosok a Meseláda segítségével Mátyás mesével ismerkedtek, a harmadikosok bejárták a könyvtárat pincétől padlásig. A negyedikesek Szombathelyi elsőket fedeztek fel, a 7-8. osztályosok pedig a könyvek történetét tekinthették át, a papirusztekercstől az e-könyvig. A könyvtárosok nagyon örültek az érdeklődő diákoknak, akik reményeink szerint jól érezték magukat nálunk és hamarosan egyénileg, vagy osztályukkal együtt ismét felkeresik intézményünket, ahol szeretettel várjuk őket.             
      
Reumatológiai szűrővizsgálat a könyvtárban

2012. február 20-án 14 és 18 óra között
tapasztalt gyógytornász és reumatológus segítségével

Új dokumentum a Vasi Digitális Könyvtárban

2011-ben, Pável Ágoston születésének 125. évfordulója alkalmából, Vas megyében és a jeles polihisztor életének helyszínein (köztük Szlovéniában és Ausztriában) számos rendezvénnyel, kiállítással, irodalmi esttel tisztelegtek életműve előtt könyvtárak, múzeumok, a Szlovén Kulturális Egyesület és a szombathelyi Szlovén Kisebbségi Önkormányzat. Savaria Múzeum reprezentatív kiállítást rendezett (ezt az év folyamán több helyszínen is bemutatták), könyvtárunk pedig június 16-án kétnyelvű irodalmi estet szervezett.

Az emlékévhez kapcsolódva a Berzsenyi Dániel Könytár a Vasi Digitális Könyvtár Pável Ágoston könyvtárosi tevékenységét, munkáságának máig ható eredményeit mutatja be új dokumentumában, amihez kapcsolódóan megtekinthető a Savaria Múzeum kiállításának elektronikus formátuma is.Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-12-22 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap