A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Archívum 2013

A teljesség felé
Kiállítás Weöres Sándor születésének 100. évfordulója tiszteletére
                                           
A Berzsenyi Dániel Könyvtár elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kuratóriuma támogatását  a Weöres Sándor emlékév alkalmából szervezett vándorkiállításához. Szlovénia és Ausztria magyarok által is lakott területein, valamint négy Vas megyei településen bemutatásra kerülő kiállítás célja megismertetni Weöres Sándor korszakos költészetét és a szélesebb közönség figyelmét ráirányítani az életműre. A teljesség felé című vándorkiállítást Kőszegen, a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban láthatták október 8-december 8. között. Jelenleg könyvtárunkban tekinthetik meg az érdeklődők 2014. január 18-ig. Január 22-től Bük, majd a muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár, az ausztriai Alsóőr és Vép lesz a helyszín egy, ill. kéthónapos látogatási lehetőséggel. A pályázati határidő lezárultát követően az összeállítás tovább vándorol Sárvár, Körmend és a szlovéniai Lendva között.

A kiállítás”… nem csupán tájolható tablókra rendezve mutatja be a 100 éve született, a vasi tájhoz ezer szállal kötődő Kossuth-díjas költő kivételes életművének választott metszetét, hanem aktivitásra hívó eszközökkel és módszerekkel további elmélyülést is kezdeményez. A Pável családtól Csöngén és a Gazdag Erzsi-barátságon át a könyvtári olvasóközönségig, a verseket illusztráló mai fiatalokig szemlélve a tablókat, olvasva, meghallgatva vers- és levélrészleteket beleélhetjük magunkat egy példaadóan autonóm életet élő, ám közösségének kincseket felhalmozó alkotó elme formálódásába, kiteljesedésébe. A szemlélőt Sellyei Tamás Ottó méltó képi világa kalauzolja a gazdagító megismerésben.”–írja a kiállítás katalógusának előszavában  a könyvtár igazgatója.

A kiállítás helyszínei

Kőszeg, Chernel Kálmán Városi Könyvtár - - 2013. október 8 – 2013. december 8.
Szombathely Berzsenyi Dániel Könyvtár - -2013. december 12 – 2014. január 12.
Bük, Művelődési és Sportközpont, Könyvtár - - 2014. január 22 – 2014. február 22.
Muraszombat, Területi és Tanulmányi Könyvtár/ Szlovéni - - 2014. február 27– 2014. április 29.
Alsóőr, Magyar Művelődési Intézet/ Ausztria - - 2014. május 9 –2014. június 10.
Vép Művelődési Ház és Könyvtár - - 2014. június 12 – 2014. július 12. 


„ember vagyok és szeretlek”
 
 Konferencia Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából
 a Berzsenyi Dániel könyvtárban
                                           
A 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére 2013-at emlékévvé nyilvánította az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Szombathely kulturális intézményei együttesen, színes és gazdag programmal emlékeztek az évfordulóra, kiállításokkal, színházi előadással, konferenciákkal, vetélkedőkkel, közös versmondással állították középpontba a kedvelt költő művészetét.
A Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár Bújócska címmel gyermekek számára szervezett vetélkedőt, középiskolásoknak meghirdetett A vers világa című  országos képzőművészeti pályázat keretében Weöres Sándor verseihez készült illusztrációkból nyílt nagysikerű kiállítás, a felnőtt verskedvelők pedig 2013. december 12-én, az emlékév szombathelyi zárásaként konferencián,  jeles kutatók segítségével mélyíthetik el ismereteiket a költő életművéről.
Az „ember vagyok és szeretlek”című konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma támogatta. Előadói segítségével bemutatja a költő Vas megyéhez fűződő kapcsolatait, a közönség elé tárja irodalommá formált emlékeit azokról az emberekről, akik segítették és támogatták indulását, a barátságokat, amelyek egész életében fontosak maradtak számára.  A program másik témája (amelyre a cím is utal) Weöres Sándor és Károlyi Amy kapcsolata, a feleség motiváló és támogató szerepének értéke az életmű megszületésében. A konferencián öt előadást hallgathatnak meg az érdeklődők olyan kiváló előadóktól, mint Alexa Károly, Czigány György, Merklin Tímea, Dr. Steinert Ágota, Tóth Péter.
A konferencia keretében nyílik meg második helyszínén A teljesség felé című vándorkiállítás, amely októberben  már sikeresen bemutatkozott a kőszegi Chernel Kálmán Városi Könyvtárban. A kiállításhoz felhasznált művek és eredeti dokumentumok bemutatását Chapek Ádám örökös ingyenes jogátadással támogatta.
A rendezvényem megvásárolható az Életünk folyóirat Weöres Sándorral foglalkozó tematikus száma.

BEMUTATKOZNAK
A VÁCI MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA  ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MŰHELYEI

  A Berzsenyi Dániel Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt
a diákok alkotásait bemutató kiállítás megnyitójára

   

 
A kiállítás 2013. november 30-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében


Közzététel a Nemzeti Kulturális Alap pályázatáról

Az NKA által nyújtott 396.000 Ft egyszeri, vissza nem térítendő támogatás révén – melyet a Berzsenyi Dániel Könyvtár a Közgyűjteményi Kollégium állományvédelem/restaurálás témakörben 2012-ben kiírt pályázatán nyert el (a pályázat száma: 3511/3616) – lehetővé vált az alábbi dokumentumok restauráltatása:

Erasmus, Desiderius: Des Erasmus Rotterdamus optimae … [Familiaria colloquia]. – Basileae (Bázel), Ioannes Frobenius, 1524. 766 p.
A Vasvármegye (címváltozat: Vasmegyei Lapok) újság 1877. és 1879. évi szórványszámai (összesen 104 oldal).

A könyvet a központi raktárunkban található zárt szekrényben, azon belül – a restaurált példányok között – kiemelt helyen, az újság bekötött évfolyamait pedig a Savariensia helyismereti és helytörténeti gyűjtemény zárt, légkondicionált raktárában tároljuk.

A restaurálási munkálatokról az alábbi szakmai beszámoló készült.


Új rendelet igénybe vehető támogatásokról

Megjelent az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2013-tól igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 103/2013. (XI.8.) VM rendelet.


IRODALMI NOBEL-DÍJ 2013
Alice Munro - A kortárs novella mestere
  
Október 10-én 13 órakor nyilvánosságra hozták, hogy a kanadai Alice Munro nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat. Több év óta nem volt amerikai a díjazottak között, most egy észak-amerikai írónőt jutalmaztak.
Alice Munro 1931-ben született az Ontario tartományban lévő Winghamben. Már tinédzserként arra készült, hogy író lesz. Az ötvenes években különböző magazinokban publikált, első könyve 1968-ban jelent meg. Igazán híres a novelláival lett.
A mai, XX-XXI. századi női lélek nagy ismerője. Történetei sokszor egy-egy regényt sűrítenek magukba. Munro aprólékosan boncolgatja az emberi kapcsolatokat. Az elbeszélések hősei általában nők, akik titkok, hazugságok között élik napjaikat, de van bátorságuk ahhoz, hogy szembenézzenek múltjukkal, s képesek megbékélni sorsukkal. Egyetlen regénye, az önéletrajzi ihletésű Asszonyok, lányok élete egy kislány fiatal nővé serdülését követi nyomon az 1940-es években.
A kanadai írónő 2009-ben megkapta a Man Booker Nemzetközi Díjat. A zsűri indoklása szerint mélység, precizitás, bölcsesség jellemzi műveit.
Köteteit 13 nyelvre fordították le. Magyar fordítója, Mesterházi Mónika így jellemzi írásait: „A tömörítés miatt egyáltalán nem könnyű fordítani, de hozzám közel áll a száraz stílusa, a mondatai dikciója.”
Egyik novellájából nagy sikerű film készült Egyre távolabb címmel, Julie Christie  főszereplésével. A színésznőt 2007-ben Golden Globe díjjal jutalmazták ezért az alakításáért. A film alapjául szolgáló írás a Szeret, nem szeret…  kilenc történetet tartalmazó kötetben jelent meg (Oda-vissza).
A Svéd Akadémia állandó titkára, Peter Englund egy riporternek azt nyilatkozta, hogy Alice Munro „fantasztikus emberábrázolásra képes. Csodálatos munkát végzett. Amit tett, az elég, hogy megnyerje a Nobel-díjat.”
Eddig 13 nő található az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetettek között. Az első1909-ben Selma Lagerlöf volt, Munro előtt  Hertha Müller 2009-ben nyerte el a rangos címet. Idén Nádas Péter is az esélyesek között volt, bennfentesek szerint évek óta az első tízben szerepel. Kertész Imre 2002-ben lett díjazott.

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban Alice Munro valamennyi magyarul megjelent műve megtalálható, s egy kötetét eredeti nyelven is olvashatják az érdeklődők.
 
 

Asszonyok, lányok élete
Bp. 2009.

Csend, vétkek, szenvedély
Nyolc történet.
Bp. 2007.

Szeret, nem szeret
… kilenc történet
Bp. 2006.

Egy jóravaló nő szerelme
Nyolc történet
Bp. 2008.

Mennyi boldogság!
Bp. 2011.

  Too much happiness
 New York, 2010.Érdeklődők jelentkezését várjuk a KREATÍV ÍRÁSMŰHELYBE!
 
A Berzsenyi Dániel Könyvtár és az Életünk Szerkesztősége Kreatív Írásműhely indítását tervezi. A műhely célja, hogy összegyűjtse Szombathelyen azokat az amatőr alkotókat, akik kedvtelésből írnak szépirodalmat, s segítséget kínáljon nekik.

 
Rendszeres időközönként hívjuk a műhely résztvevőit találkozókra, ahol felolvasások és vita formájában beszélgetünk alkotásokról, alkotókról, művészetről, irodalomról. Az Életünk Szerkesztőségének szakemberei adják a Kreatív Írásműhely szakmai hátterét, s tanácsaikkal segítik a műhely alkotóit.

A műhely célja, hogy sajátos közösségi térként legyen otthona azoknak, akik kedvet éreznek az irodalomhoz, a művészethez.

15 éven felüli érdeklődők jelentkezését várjuk elektronikus levélben az eletunk@bdmk.hu vagy a bdmk@bdmk.hu címre, a név, az email cím, a telefonszám megadásával.
 

Pályázatok olvasóink részére

Az Országút Társulat pályázatot ír ki gr. Esterházy Jánosról szóló dráma megírására.

 

Gróf Esterházy János XX. századi történelmünk kivételes, a legutóbbi évekig feledésbe borított alakja. Nemzetünk önképéhez élete és sorsa ismerete megkerülhetetlen, s hitünk szerint elkerülhetetlen annak drámairodalmi megjelenítése. Reményünk van, hogy eljött ennek az ideje. A legjobb drámát társulatunk színpadra állítja az eredményhirdetést követő egy esztendőn belül. Az eredményhirdetést követő két esztendő múlva a szerzői jog mindenestül visszaszáll a szerzőre. 
A díjazás: I. hely: 50.000 Ft, továbbá a dráma előadásain kapott összes bevétel 1/3-a, de legkevesebb 50.000 Ft, tehát összesen legalább 100.000 Ft. Támogatók bevonásával szeretnénk a szerény díjat még emelni.
 
A pályázat két lépcsős:
1. Nevezés - Először a részvétel szándékát nevezéssel kell érvényesíteni. Nevezés a kitöltött és aláírt nevezési lap postai beküldésével történik. Nevezési határidő: 2013. október 30.
2. A mű leadása - Leadási határidő: 2014. március 14. (gr. Esterházy János születésnapja)
 
A pályázati kiírás részletesen: www.orszagut.comze.com
Levelezési cím (nevezési lapok és dráma beküldésére):
 Kondorosy Szabolcs (Országút Társulat)
Budapest, 1024, Margit körút 5/b.
 Email (kérdések esetén és nevezési lap kérésére): orszagut.palyazat@gmail.com
Az Országút Társulat Emlékezet címmel visszaemlékezéseket-gyűjtő pályázatot ír ki.
 
Minden ember élete és emlékezete különleges, egyedi, mással nem helyettesíthető, s ezért nagyon fontos mindezeknek a felkutatása, megőrzése. Látszólag jelentéktelen vagy röpke emlékek is fontos dokumentumok lehetnek egy-egy korszak történetéhez. A magyar történelem kiemelkedő időszakairól és hétköznapi pillanatairól szóló emlékek összegyűjtése egyaránt célja a pályázatnak (természetszerűleg s különösen a határon túli magyarságé). Várunk tehát, – mert nélkülözhetetlennek tartunk – minden visszaemlékezést, levelezést, melyek a világháborúk, frontok, hadiesemények, megszállások, diktatúrák, kitelepítések, politikai perek, 1956 eseményeit vagy azok hatásait viselő mindennapokat örökítenek meg.

Három kategóriában várjuk az írásokat:
1. Korabeli feljegyzések (egykori naplók, levelek frontról, emigrációból, börtönből – vagy akár hétköznapokról, ha azok korfestő erejűek stb.).
2. A visszaemlékező későbbi feljegyzése, emlékirata, önéletírása.
3. Mások (családtag, ismerős stb.) által leírt, felvett, rögzített emlékezések vagy riportok.

A visszaemlékezések akár fénymásolatban, akár elektronikus másolatban (fénykép, szkennelés), akár eredetiben is beküldhetők. Hangfelvételt és filmet is szívesen fogadunk. Különös értéket jelentenek a dokumentumot illusztráló fényképfelvételek. Ha a másolatkészítés gondot jelent, kérjük, keressenek minket egyeztetés céljából alábbi címeinken.
 
A díjazás:
Az emlékezéseket, melyek a kiírási feltételeknek megfelelnek, könyvben jelentetjük meg. A könyvből tiszteletpéldányt adunk minden beküldőnek, reményeink szerint többet. Másfelől a visszaemlékezésekből színházi est készül, melyet a könyvbemutató alkalmával állítunk először színpadra.
Bár minden emlékezés egyedi értéket jelent, s így rangsorolásuk bajos lenne, mégis szeretnénk a kiemelkedőeket külön anyagi jutalomban részesíteni szerény képességeinkhez mérten. Mértékéről a pályázatok beérkezése után tudunk dönteni.
 
Leadási határidő: 2013. november 30.
 A pályázati kiírás részletesen: www.orszagut.comze.com
 Levelezési cím (visszaemlékezések leadására):
 Kondorosy Szabolcs (Országút Társulat)
Budapest, 1024, Margit körút 5/b.
 Email (kérdések esetén vagy a visszaemlékezések beküldésére): orszagut.palyazat@gmail.com


A Szombathelyi Szalézi Rendház és a Berzsenyi Dániel Könyvtár
szeretettel meghívja Önt
 2013. május 9-én 16 órára
a könyvtár előadótermébe
  
Lengyel Erzsébet A szaléziak Magyarországon c. könyvének bemutatójára,
 
a rendezvény a szalézi rend magyarországi megtelepedésének 100. évfordulója alkalmából
lebonyolítandó programsorozat része, amely előzetese a Bosco Szent János-ereklye
2013. május 17-i Szombathelyre érkezésének
 
A kötetet bemutatja:
 P. Csány Péter plébános, a szombathelyi szalézi szerzetesközösség vezetője
és Rettegi Attila, városi képviselő, iskolaigazgató
  
További információ: Szent Kvirin Szalézi Plébánia és Rendház, Szombathely
94/311-477, www.szentkvirin.hu, plebanos@szentkvirin.hu

Olvasóink figyelmébe!

A könyvtár 2013. április 12-én, pénteken temetés miatt 13-15 óra között zárva tart.


Szomorú szívvel tudatjuk, hogy

Takács Miklós
könyvtáros, bibliográfus,
aki 33 éven át volt könyvtárunk köztiszteletnek örvendő igazgatója,
könyvtáros generációk Tanár ura,
2013. április 1-én elhunyt.
Búcsúztatása és temetése április 12-én 13.30 órakor lesz a Jáki úti temetőben.
Családja mérhetetlen gyászában osztozik Vas megye könyvtáros társadalma, és mindazok,
akik tisztelték és szerették.
 
Legutóbb 2012 októberében volt köztünk, optimistán és boldogan.


Új dokumentum a Vasi Digitális Könyvtárban

Savaria Szimfonikus Zenekar fennállásának 50. évfordulója alkalmából könyvtárunk elkészítette a zenekar történetének bibliográfiáját 1962-től 2012-ig szólóan.

A gyűjteményünk és adatbázisaink segítségével összeállított elektronikus dokumentum az események időrendjét követve, tematikusan veszi számba a zenekarral foglalkozó publikációkat. A közreadott irodalom áttekintést ad a sikerekről, a vendégszereplésekről, a vendégművészekről. A közreműködő művészek és karmesterek életútjáról külső linkek beillesztésével kínálunk további információkat. Illusztrációként meghívókat, műsorlapokat is beillesztettünk helytörténeti gyűjteményünkből.

Az elektronikus dokumentum hiánypótló fejezete a diszkográfia, a zenekar kereskedelmi forgalomba került hangfelvételeinek eddigi legteljesebb felsorolása.
 
Az évfordulóra a zenekar gondozásában megjelent reprezentatív évfordulós kötet (Szombathelyi szimfónia. B.K.L. Kiadó. 2012), és a távolból is elérhető bibliográfia széleskörű tájékozódási lehetőséget nyújt a szombathelyi zenei élet meghatározó közösségének történetéről.

Pályázat középiskolásoknak a szombathelyi Weöres Sándor emlékév programjában
  
A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár (http://www.bdmk.hu) együttműködve a Művészeti Szakközépiskolával (Szombathely, Paragvári u. 77. http://www.muveszeti-szhely.sulinet.hu) – a 2010-ben született kezdeményezést folytatva – országos képzőművészeti pályázatot hirdet középiskolásoknak

A pályázat célja
, hogy Weöres Sándor (Szombathely, 1913. június 22. – Budapest, 1989, január 22.) születésének 100. évfordulója alkalmából népszerűsítse a középiskolások körében a költő munkásságát, különös tekintettel verseire. Rávilágítson, miként élik át a fiatalok a 20. század varázslatos alkotójának költeményeit, a képzőművészet segítségével felmutassa a megszerezhető élmény és a képi megragadás sokszínűségét.
 
Pályázni lehet Weöres Sándor: Egybegyűjtött költemények (Budapest, 2008-2009. Helikon Kiadó) II. kötetének Tűzkút, vagy III. kötetének Kútbanéző ciklusában közölt vers kiváltotta élmény műalkotássá formálásával. Az alkalmazható technika szabadon választott: lehet grafika, festés, pasztell, szén, tus, plasztika, érem stb. A képeket kiállítható állapotban, 50 X 70 cm-es keretbe helyezhetően kérjük beküldeni. A tárgyak bemutatását vitrinben tervezzük.
 
Az alkotásokat a Berzsenyi Dániel Könyvtár, 9700 Szombathely, Dr. Antall József tér 1. címre kérjük eljuttatni 2013. április 15-ig, jeligés csomagolásban. A jeligéhez tartozó személyes adatokat (név, cím, telefonszám, email, a látogatott iskola és a felkészítő tanár megnevezése, életkor, a választott vers címe) zárt borítékban kérjük a pályaműhöz csatolni.
 
A pályamunkákat képzőművész, művészettörténész, irodalomtörténész tagokból álló zsűri értékeli.  A legjobbakat kiállításon mutatja be a könyvtár. A kiállítás megnyitója és az ünnepélyes eredményhirdetés Berzsenyi Dániel születésnapjához kapcsolódva, 2013. május 8-án lesz.  A kiállítási anyag egy része szeptemberben, a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola tagintézményének, a Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskolájának a galériájában is bemutatkozik. 
 
Az első három helyezett alkotás, amely a könyvtár tulajdonában marad, díjazásban részesül.
  1. helyezett 30 ezer Ft
  2. helyezett 20 ezer Ft
  3. helyezett 10 ezer Ft
A díjazottak jutalma lesz továbbá Veres Gábor szobrászművész egy-egy Berzsenyi-érme is.

Az Életünk irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat a legjobb munkákból 15-öt beválogat illusztrációként aktuális számába.

A benyújtott pályaművek a kiállításokat követően, októberben átvehetők a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.
 
A pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet Pallósiné Dr. Toldi Mártától a 94/513-533-as telefonszámon, vagy a ptmarta@bdmk.hu email címen.

Partnerségben a SZOMBATHELYI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁVAL
 
 
Könyvtárunk megkezdte a fenti kódszámú  (NFÜ program: „Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében)  támogatott programjának megvalósítását.

A projekt címe:
A Berzsenyi Dániel Könyvtár nem formális képzést támogató szolgáltatásainak fejlesztése  
Futamideje:
2013. január 1 - 2014. január 31.

A támogatás összege:
20 249 284 Ft 
A projekt tartalma:
a könyvtár elektronikus katalógusának mobil eszközökre való alkalmazása, a Vasi Digitális Könyvtár fejlesztése kisadatbázis modullal, retrospektív katalóguskonverzió, szövegértés fejlesztés partnerségben a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolával


 Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-12-22 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap