A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Katalógusok
WEB OPAC
Válogatások
Tematikus ajánlók
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2021 – Esterházy János-emlékév
120 éve született gróf galántai Esterházy János (1901-1957), a korabeli Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusa
 
„… csak egyet kell szem előtt tartanunk, ez pedig az:
minden magyar azon a helyen, ahová őt a sors állította, munkájának legjavát adja, mert így kívánja ezt a magyar felelősségtudat, a magyar nemzeti becsület és a magyar jövő.”
(Esterházy János: Minden magyar adja munkája javát… In: Magyar Hírlap, 1942. 1. sz., részl.)
                                  
1901. március 14-én született Nyitraújlakon. Anyja Elzbieta Tarnowska lengyel grófnő, apja az Esterházy család galántai ágából származó gróf Esterházy János Mihály. Négy éves korától özvegy édesanyja nevelte. Budapesten járt gimnáziumba, majd a kereskedelmi akadémiára, később saját birtokán gazdálkodott. 1924-ben házasságot kötött Serényi Lívia grófnővel, két gyermekük született, János és Alice.
 
A Trianon után Csehszlovákiába szakadt felvidéki magyarság kiemelkedő politikai vezetője volt – az 1920-as évektől kezdve lépett fel a magyarok visszaszorítását is magában foglaló „csehszlovákizmus” ellen. 1932-ben a Csehszlovákiai Magyar Népszövetségi Liga és az Országos Keresztényszocialista Párt elnökévé választották. Prágában és Pozsonyban parlamenti képviselőként is tevékenykedett. 1938-ban Kassa Magyarországnak való átadásakor szlovákiai magyarok mellett maradt.
 
Esterházy  „a keresztény hit buzgó megvallója és az üldözöttek önfeláldozó és bátor védelmezője volt”. 1939-ben tevékenyen részt vett lengyel menekültek magyarországi befogadásában.

1942-ben a pozsonyi parlament képviselői közül egyedül ő utasította el nyíltan a szlovákiai zsidók deportálásáról szóló törvényt. Később számos üldözött zsidó életét mentette meg Magyarországra való eljuttatásukkal. Körözte őt a Gestapo, a nyilasok le is tartóztatták. 1944 októberében tiltakozott Magyarország német megszállása ellen.
 
Kereszténysége és magyarsága miatt 1945 után is üldöztetés jutott osztályrészéül. Mivel tiltakozott a Benes-dekrétumok ellen, letartóztatták és a Gulág munkatáboraiba került. 1947-ben a Szlovák Nemzeti Bíróság – távollétében – halálra ítélte, később az ítéletet – kegyelemből életfogytiglanra változtatta. 1950-től börtönből börtönbe hurcolták, s a szibériai lágerekben szerzett betegsége egyre jobban elhatalmasodott rajta. 1957. március 8-án a morvaországi Mirov börtönében halt meg. Holttestét nem adták ki családjának, ötven évvel később bukkantak rá egy prágai tömegsírban.
 
2017. szeptember 16-án Esterházy János földi maradványait – végakarata szerint – szülőföldjén, Alsóbodokon helyezték örök nyugalomra a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában.
2018 novemberében a Vatikán engedélyezte boldoggá avatási eljárásának megindítását.
 
 
Ajánlott irodalom:
 
Esterházy János: A kisebbségi kérdés. Válogatott írások, beszédek, interjúk. Bp. Ister, 2000.
299 p. 323 E 93
 
Esterházy János emlékkönyv. Szerk. Esterházy-Malfatti Alice és Török Bálint. Bp. Századvég,
2001. 236 p. 943 E 93
 
Molnár Imre: Esterházy János élete és mártírhalála. [Somorja]: Méry Ratio, 2010. 443 p. 320 M 80Ajánlja: Vörösné Adler Erika


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-12-22 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap