A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdűlap Impresszum Kapcsolatfelv√©tel
Katalógusok
WEB OPAC
V√°logat√°sok
Tematikus ajánlók
Vasi Digitális Könyvtár
Oktat√°si c√©l√ļ digit√°lis tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
K√∂z√©rdekű adatok
P√°ly√°zataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezťs
2021 ‚Äď Esterh√°zy J√°nos-eml√©k√©v
120 éve született gróf galántai Esterházy János (1901-1957), a korabeli Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusa
 
„… csak egyet kell szem előtt tartanunk, ez pedig az:
minden magyar azon a helyen, ahová őt a sors állította, munkájának legjavát adja, mert így kívánja ezt a magyar felelősségtudat, a magyar nemzeti becsület és a magyar jövő.”
(Esterházy János: Minden magyar adja munkája javát… In: Magyar Hírlap, 1942. 1. sz., részl.)
                                  
1901. március 14-én született Nyitraújlakon. Anyja Elzbieta Tarnowska lengyel grófnő, apja az Esterházy család galántai ágából származó gróf Esterházy János Mihály. Négy éves korától özvegy édesanyja nevelte. Budapesten járt gimnáziumba, majd a kereskedelmi akadémiára, később saját birtokán gazdálkodott. 1924-ben házasságot kötött Serényi Lívia grófnővel, két gyermekük született, János és Alice.
 
A Trianon után Csehszlovákiába szakadt felvidéki magyarság kiemelkedő politikai vezetője volt – az 1920-as évektől kezdve lépett fel a magyarok visszaszorítását is magában foglaló „csehszlovákizmus” ellen. 1932-ben a Csehszlovákiai Magyar Népszövetségi Liga és az Országos Keresztényszocialista Párt elnökévé választották. Prágában és Pozsonyban parlamenti képviselőként is tevékenykedett. 1938-ban Kassa Magyarországnak való átadásakor szlovákiai magyarok mellett maradt.
 
Esterházy  „a keresztény hit buzgó megvallója és az üldözöttek önfeláldozó és bátor védelmezője volt”. 1939-ben tevékenyen részt vett lengyel menekültek magyarországi befogadásában.

1942-ben a pozsonyi parlament képviselői közül egyedül ő utasította el nyíltan a szlovákiai zsidók deportálásáról szóló törvényt. Később számos üldözött zsidó életét mentette meg Magyarországra való eljuttatásukkal. Körözte őt a Gestapo, a nyilasok le is tartóztatták. 1944 októberében tiltakozott Magyarország német megszállása ellen.
 
Kereszténysége és magyarsága miatt 1945 után is üldöztetés jutott osztályrészéül. Mivel tiltakozott a Benes-dekrétumok ellen, letartóztatták és a Gulág munkatáboraiba került. 1947-ben a Szlovák Nemzeti Bíróság – távollétében – halálra ítélte, később az ítéletet – kegyelemből életfogytiglanra változtatta. 1950-től börtönből börtönbe hurcolták, s a szibériai lágerekben szerzett betegsége egyre jobban elhatalmasodott rajta. 1957. március 8-án a morvaországi Mirov börtönében halt meg. Holttestét nem adták ki családjának, ötven évvel később bukkantak rá egy prágai tömegsírban.
 
2017. szeptember 16-án Esterházy János földi maradványait – végakarata szerint – szülőföldjén, Alsóbodokon helyezték örök nyugalomra a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában.
2018 novemberében a Vatikán engedélyezte boldoggá avatási eljárásának megindítását.
 
 
Ajánlott irodalom:
 
Esterházy János: A kisebbségi kérdés. Válogatott írások, beszédek, interjúk. Bp. Ister, 2000.
299 p. 323 E 93
 
Esterházy János emlékkönyv. Szerk. Esterházy-Malfatti Alice és Török Bálint. Bp. Századvég,
2001. 236 p. 943 E 93
 
Molnár Imre: Esterházy János élete és mártírhalála. [Somorja]: Méry Ratio, 2010. 443 p. 320 M 80Ajánlja: Vörösné Adler Erika


El√©rhetős√©gek
Nyitvatart√°s
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresťs a honlapon
SzavazŠs
√Ėn szerint sz√ľks√©g van a h√°zi k√∂lcs√∂nz√©sre?
Igen, mert sok az otthon√°b√≥l nehezen kimozdul√≥ idős vagy fogyat√©kkal √©lő ember, akinek fontos az olvas√°s, a kult√ļra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a csal√°dtagoknak erre m√°r nem biztos, hogy marad ideje, energi√°ja.
Nem, mert a csal√°dtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lak√°sba nem sz√≠vesen enged√ľnk be "idegent".
Nem, mert elegendő sz√≥rakoz√°s a telev√≠zi√≥ √©s a r√°di√≥.
 
 
 
 
Legyen a kezdűlapom | HozzŠadŠs a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelv√©tel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi DŠniel KŲnyvtŠr. Minden jog fenntartva.
Utolsů frissŪtťs dŠtuma: 2021-12-22 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdűlap